Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Draža sad ispituje druge svetove
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 01. 2023.

Autor: Večernje novosti Izvor: Večernje novosti

Draža sad ispituje druge svetove

Naš dragi kolega Dragoslav Marković, za sve nas koji smo sa njim radili i voleli ga, jednostavno, naš Draža, napustio nas je, iznenada, u 71. godini. Bio je dugogodišnji novinar, dopisnik i urednik Tanjuga, "Borbe", "Večernjih novosti", i brojnih izdanja našeg lista, kao i član UNS-a.

Od 1989. do 1991. godine bio je zamenik direktora Međunarodnog pres-centra Tanjuga. Bio je osnivač i prvi urednik internet sajta lista "Borba" 1998. godine. Posebno mesto u njegovoj karijeri i njegovom srcu, međutim, zauzimala je Rumunija, zemlja u kojoj je dva puta, osamdesetih i ponovo početkom devedesetih godina prošlog veka, bio dopisnik. Radio je za nekoliko redakcija iz Srbije, kao i Rojters. Rumunijom je nastavio da se bavi i po povratku u domovinu, pa smo ga od milja zvali i Draža Rumun. Govorio je tečno jezik ove zemlje sa kojom, kako je isticao, "Srbija nikada nije ratovala". 

Draža je bio, kako mu i ime govori, drag i vredan kolega. Bio je jedan od najobrazovanijih novinara našeg lista. Školovao se i usavršavao u Beogradu, Sofiji i Bukureštu. Završio je Fakultet političkih nauka i apsolvirao prava. 

Tečno je, uz rumunski, govorio ruski, bugarski, engleski jezik, služio se francuskim i mađarskim. 

Oni koji su ga bolje poznavali, znali su da ga život nije mazio. Za sve ostale, Draža je delovao kao da nema nikakvih briga. Vedar, raspoložen, izuzetno radoznao, živeo je za svoj posao i svoju porodicu, kćerku Kseniju, takođe jedno vreme dragu koleginicu u "Novostima", sina Aleksandra, unuke Helenu i Uroša, i svoju životnu saputnicu, predanu novinarku Radio Beograda, Nevenku. Draža je preminuo samo šest meseci posle njegove drage Nevenke.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi