Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Komemoracija novinaru Mihalu Ramaču: Blag čovek čvrste ruke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 05. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

Komemoracija novinaru Mihalu Ramaču: Blag čovek čvrste ruke

Komemoracija novinaru i publicisti Mihalu Ramaču održana je u Novom Sadu, u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i redakcije lista Danas.

Glavna urednica portala Autonomija Branka Dragović Savić ocenila je na komemoraciji da je Ramač bio simbol novinarstva "onakvog kakvo bi moralo biti".

"Upravo zbog svoje blagosti, principijelnosti, dosednosti, Miša Ramač zapravo je bio marginalac u novinarstvu, ali marginalac koji je ovo društvo menjao na bolje", dodala je Dragović Savić.

Prema njenim rečima, Ramač je uvek bio među ključnim akterima odbrane novinarstva, ali je i najnapetije situacije rešavao osmehom.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović ocenio je da je Ramač bio značajan deo lista Danas, "blag čovek čvrste ruke" čiji je čvrst stisak "ulivao neku sigurnost".

"Mislim da je veliki gubitak za novinarstvo što je taj dobri duh Danasa otišao, ali takav je bio čoveka da verujem da ga niko neće upamtiti po ničemu, sem po dobru", istakao je Petrović.

Kolumnista Danasa Aleksej Kišjuhas prisetio se kako mu je Raamač pružio priliku da ga, kao još srednjoškolac pre 17 godina, zameni na mestu kolumniste tog lista, što je potrajalo sve do današnjih dana.

Dodao je da Ramač nikada nije predavao, ali da je uvek bio jedan implicitni učitelj ili mentor.

"Zaista je bio poput baštovana koji je puštao da ljudi sami izrastu u ono šta žele da budu, a ne stolar koji oblikuje ili pravi neku stolicu onako kako je on to zamislio da treba da bude", rekao je Kišjuhas.

Direktor nedeljnika "Ruske slovo" Boris Varga naveo je da su on i Ramač imali brojne teme koje su ih povezivae, a među najvažnijima bile su Ukrajina, knjige i Evropska unija.

Istakao je da su trenutno u "Ruskom slovu" u pripremi čak četiri knjige na rusinskom i ukrajinskom jeziku, čije autorstvo i redakciju potpisuje Ramač.

"Skoro do poslednjeg atoma snage je završavao svoje i knjige svog brata. Ostalo je da završimo to što smo sa Ramačem počeli, da izdajemo dobre knjige, jer jedino tako ćemo, kanda, uspeti da Srbiju uvučemo u EU i Putina isteramo iz Ukrajine i ove naše Srbije", naveo je Varga.

Na komemoraciji su se od Ramača oprostili i nekadašnje kolege Gordana Nonin i Radomir Balać.

Ramač je preminuo 13. maja posle kraće i teške bolesti.

Mihal Ramač je bio jedan od osnivača Nezavisnog društva novinara Vojvodine 1990. godine.

Bio je novinar listova Ruske slovo i Dnevnik, dopisnik Radija Slobodna Evropa i agencije Ukrinform, glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša borba, Vojvodina i Danas, a pre penzionisanja radio je u RTV.

Objavio je sedam knjiga poezije na rusinskom jeziku, a zajedno sa bratom Jankom preveo je sa helenskog na rusinski Bibliju (2019).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi