Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropska komisija zabrinuta za medije u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2009.

Izvor: Politika

Evropska komisija zabrinuta za medije u Srbiji


Pored niza pozitivnih ocena o napretku Srbije u evropskim reformama, u godišnjem izveštaju Evropske komisije nalaze se i one manje laskave.

Pored ostalog, navedeno je da se „mešanje političara u rad medija nastavlja” kao i da postoji zabrinutost da bi visoke kazne koje je za medije i novinare zbog kršenja profesionalnih normi propisao nedavno izmenjen Zakon o javnom informisanju mogle da ugroze medijske slobode.

– Drago mi je što u tom izveštaju Zakon o javnom informisanju nije ocenjen kao antievropski jer su upravo to mnogo potencirali u kampanji koja je vođena protiv tog zakona i smatram da je to veoma bitno – kaže tim povodom Nataša Vučković Lesendrić, pomoćnica ministra kulture za medije i dodaje:

– Što se tiče primedbe o mešanju političara u rad medija, ne znam kojom metodologijom se došlo do takve ocene. Da li je to bilo neko istraživanje i na osnovu čega se došlo do takvog saznanja? Podaci kojima mi u ministarstvu kulture raspolažemo niti govore u prilog niti protiv te teze. Nemamo nijednu medijsku kuću niti bilo kog građanina koji bi nam ukazali da se političari mešaju ili utiču na uređivačku politiku u medijima. Mi takvim informacijama ne raspolažemo.

Utisak je da Evropska komisija ne gleda blagonaklono na visoke kazne ocenjujući ih kao ozbiljnu pretnju po slobodu medija.

– U izveštaju se kaže da bi visoke kazne eventualno mogle ugroziti medije, a ne i da će ih ugroziti. Uostalom, vidimo da nije nastao medijski mrak. Ujedno i vidimo da se izveštavanje medija u smislu poštovanja nekih osnovnih etičkih normi novinarstva poboljšalo. Ipak se može reći da se vidi neki napredak i da smo podigli nivo svesti i javnosti i struke kada su u pitanju naslovne strane medija. Mislim da nema mesta ni zabrinutosti da će doći do gašenja medija zbog nekih zakonskih izmena – kaže Vučković Lesendrić.

M. Petrić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi