Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Direktor HRT-a nazvao novinarku udatu za srbina „četničkom kurvetinom“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2009.

Izvor: Pres

Direktor HRT-a nazvao novinarku udatu za srbina „četničkom kurvetinom“


Direktor Hrvatske radio-televizije (HRT) Vanja Sutlić pred grupom novinara i urednika nazvao je novinarku svoje kuće udatu za Srbina Ivanu Dragičević-Veličković „četničkom kurvetinom“.


Zbog uvreda na nacionalnoj osnovi, predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac traže da Sutlić podnese ostavku, odnosno bude smenjen.Sutlić je svoju novinarku nazvao „četničkom kurvetinom“ još prošle godine pred četvoro novinara i urednika, ali je slučaj tek pre nekoliko dana izašao u javnost.

Novinari Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević i Robert Zuber potvrdili su juče za hrvatske medije da je Sutlić na nacionalnoj osnovi vređao koleginicu iz redakcije.Novinarka Maja Sever objasnila je da ju je Sutlić kritikovao zato što je, uprkos njegovoj zabrani, u emisiji „Trudionica“ vodila razgovor sa koleginicom iz televizije Ivanom Dragičević-Veličković, koja se porodila u zagrebačkom porodilištu za koja su prikupljana sredstva.

- Rekla sam da mi ne pada na pamet da prihvatim takvu zabranu, pa sam u emisiji ipak razgovarala sa Ivanom. Dan kasnije, Sutlić mi je prišao i rekao: „Ko ti je dozvolio da intervjuišeš tu četničku kurvetinu?“ - tvrdi Maja Sever.

S druge strane, Ivana Dragičević-Veličković, na čiji račun su bile upućene uvrede direktora HRT-a, nije htela da komentariše ponašanje svog šefa.

- Nemam nikakav komentar. Nije ni vreme, a ni mesto za to - prokomentarisala je Ivana za Press.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka rekao je da će ovo društvo sigurno zatražiti Sutlićevu smenu sa mesta direktora, ako se dokaže da je zaista vređao novinarku HRT-a.

- Reč je o ozbiljnom incidentu. Ako se dokaže da je zaista kriv, sigurno ćemo doneti preporuku da se smeni s mesta direktora - rekao je Duka.

On je podsetio da je Sutlićevu smenu tražio još prošlog petka zbog incidenta s gradonačelnikom Splita Željkom Kerumom, koji je gostujući u emisiji na HRT-u „Nedeljom u dva“ takođe vređao Srbe.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra da Sutlić treba da podnese ostavku.

- Ukoliko je tačno to što tvrde četiri novinara, najmanje što treba da uradi jeste da podnese ostavku. Kada je reč o govoru mržnje na hrvatskoj televiziji, gospodin Sutlić veoma dobro zna da smo ga ja i moji saradnici u poslednje dve godine u više navrata upozoravali na nedopustive sadržaje u programu. Nažalost, to nije dalo rezultate - kaže Pupovac za Press.

Bivši predsednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski kaže za Press da mu je teško da poveruje da je Sutlić koristio ovakav rečnik jer ga poznaje 40 godina. Međutim, on ne isključuje tu mogućnost, jer istovremeno poznaje i Maju Sever, koja, tvrdi on, važi za poštenu novinarku.

- Ako je to rekao, to je vređanje po rodnoj i nacionalnoj osnovi, a to ne sme da radi niko, a kamoli neko na funkciji kao što je njegova - rekao je Puhovski, i zapitao se zašto se toliko dugo o ovome ćutalo.

Antrfile :

Sutlić ne veruje da je vređao novinarku?!


Sutlić je posredstvom portparola HRT-a Janoša Romera demantovao da je ikog vređao po nacionalnoj osnovi.

Naime, u saopštenju Remera navodi se da je tekst o Sutlićevom vređanju „notorna laž, očito smišljena radi diskreditacije Sutlića“.

- Sutlić ne veruje svojim urednicima i novinarima da je koristio izraz „kurvetina četnička“ za svoju novinarku. Ta teza je iskonstruisana - rekao je Remer, i novinare koji su potvrdili priču o vređanju novinarke Dragičević-Veličković optužio za ostvarivanje mračnih ciljeva.

On je najavio da će Sutlić pokrenuti odgovarajući sudski postupak zbog štete koja mu je naneta takvim lažima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi