Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prekršajno protiv 41 gradonačelnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2010.

Izvor: Danas

Prekršajno protiv 41 gradonačelnika


Beograd - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu utvrdilo je da 140 organa javne vlasti ne primenjuje dosledno Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da su ispunjeni uslovi za podnošenje zahteva za vođenje prekršajnog postupka, rečeno je Danasu u ovom ministarstvu.

Kako se navodi, prekršajnim sudovima podneti su zahtevi protiv 41 gradonačelnika i predsednika opština, 92 direktora centara za socijalni rad i sedam rukovodilaca republičkih organa, uglavnom zavoda i agencija. Zahtevi su podneti protiv čelnih ljudi Pirota, Niša, Topole, Aleksandrovca, Velike Plane i Lučana. Reč je o organima koji nisu sačinili i objavili informator o radu i dostavili izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Nadležno ministarstvo izvršilo je inspekcijski nadzor u više od 200 organa javne vlasti.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ocenjuje za Danas da je reč o „dugo očekivanoj, korisnoj i logičnoj akciji koja će dati doprinos boljem sprovođenju zakona“.

- Činjenica je da, kad je u pitanju Zakon o slobodnom pristupu informacijama, to godinama nije bilo tako, te da je procesuiran veoma mali broj prekršioca zakona, broj koji je u odnosu na ukupan broj prekršilaca samo simboličan - objašnjava Šabić. On ističe da je broj pokrenutih prekršajnih postupaka i dalje znatno manji od broja počinjenih prekršaja i da na ovu aktivnost Ministarstva treba gledati kao na prvu u nizu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi