Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Svetski dan slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 05. 2010.

Izvor: RTS

Svetski dan slobode medija


Skupom pod nazivom "Pet minuta gromoglasne tišine", Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije obeležili su Svetski dan slobode medija. U pet minuta do 12 pročitan Proglas, uručena nagrada za slobodu medija i održana izložba karikatura.

Povodom Dana slobode medija, Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije organizovalo akciju "Pet minuta gromoglasne tišine". Na skupu u Pionirskom parku u pet minuta do 12 pročitan Proglas, uručena nagrada za slobodu medija "Zora" i održana izložba karikatura.

U proglasu se podseća da još nisu rešena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića niti rasveteljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Usvajanjem izmena Zakona o javnom informisanju, novinarstvo u Srbiji izgubilo je deo svojih formalnih sloboda, čime su ugrožena ne samo prava novinara nego i proklamovane evropske vrednosti srpskog društva, a gotovo 2.000 novinara i medijskih radnika ostalo je bez posla, navodi se u Proglasu.

"U Srbiji se situacija pogoršala u odnosu na 3. maj prošle godine zbog toga što je u Srbiji donesen po hitnom postupku jedan Zakon o informisanju koji predviđa prekomerne, drakonske kazne za novinare i koji, iako ga vlast uopšte ne primenjuje, ipak služi kao neki vid pretnje i tera novinare na samocenzuru", izjavila je Ljiljana Smajlović iz Udruženja novinara Srbije.

Uz to, novinari su i danas, posebno na lokalnom nivou, gotovo svakodnevno izloženi pretnjama, kažu u Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

"Primer nedavno u Čačku novninarima zabranjeno da uđu u skupštinu opštine i to je pritisak", istakao je Đorđe Vlajić, predsednik Nezavisnog udurženja novinara Srbije.

Za visoke standarde u medijima

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je u Beogradu da će resorno ministarstvo, kroz zakonsku regulativu i podršku kvalitetnim programima, sistematski raditi na visokim profesionalnim standardima u Srbiji.

Ministar Bradić je u izjavi povodom 3. maja Dana slobode medija ukazao da će uređenju domaće medijske scene doprineti i medijska strategija koja će javnosti biti predstavljena polovinom ove godine.

Projekat izrade studije medija je već odobrila i finansira Delegacija Evropske komisije u Srbiji, a dokument će sadržati i uporednu analizu našeg i evropskog medijskog zakonodavstva, kao i institucija koje su zadužene za sprovođenje medijskih politika, naveo je u Bradić.

Studijom će biti urađena i analiza medijskog tržišta u zemlji koja će sadržati i procenu efekata privatizacije medija, naveo je Bradić i upozorio da su problemi sa kojima se medijska scena u Srbiji suočava, samo su delom proizašli iz ekonomske krize.

"Drugi deo je posledica neekonomskih faktora i, dugoročno gledano - mnogo više ugrožava i medijsku scenu i samu medijsku profesiju", upozorio je ministar kulture i medija.

Bradić naime smatra da su izostanak odgovornosti prema javnoj reči i potreba za podizanjem nivoa profesionalnog standarda, samo neki od problema koji ostavljaju dalekosežne posledice na sve aktere medijske scene, ali i na samo društvo.

"Posezanje za senzacionalističkim novinarstvom, povlađivanje najnižem ukusu, siromašenje jezika i 'izostanak' kulture iz medijskih sadržaja, ukazuju se ne samo kao atak na čitoce, gledaoce i slušaoce, već i kao uzurpiranje i zloupotreba same slobode govora, sa nemerljivim negativnim posledicama", ocenio je ministar.

Godina izazova za medije


Čestitajući svim medijskim poslenicima Dan slobode medija, Bradić je podsetio da je protekla godina za medije i Ministarstvo bila veliki izazov, ali i putokaz u kom smeru "valja ići ukoliko želimo da sa jedne strane obezbedimo slobodan protok informacija, stavova i ideja, a sa druge - podižemo nivo kvaliteta rada i profesionalne kompetencije."

"Zaposleni u medijima moraju imati potpunu slobodu u radu i uslove koji će im omogućiti istinito, pravovremeno i profesionalno izveštavanje", ocenio je Bradić i podsetio da je Ministarstvo kome je na čelu i u uslovima ekonomske krize iniciralo mere pomoći medijima, pre svega kroz finansijsku podršku kvalitetnim projektima.

U poslednjem godišnjem izveštaju američke nevladine organizacije "Fridom haus" Srbija je, u pogledu slobode medija, označena kao "delimično slobodna zemlja" i zauzima 78. mesto.

Svetski dan slobode medija ustanovljen je 1991. godine usvajanjem Deklaracije u Vindhoku, na konferenciji Ujedinjenih nacija o slobodi medija u Africi.

Tom deklaracijom, cenzura je proglašena za grubo kršenje ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Samo slobodni mediji mogu da ispune svoju ulogu

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je, povodom Međunarodnog dana slobode medija, da jedino slobodni mediji garantuju ostvarivanje Ustavom utvrđenog prava građana na blagovremeno, potpuno i objektivno informisanje.

"Rešavanje ubistava i pokušaja ubistava novinara, zaštita i podrška istraživačkom novinarstvu, stvaranje uslova za fer utakmicu na lokalnom, regionalnom i nacionalnom medijskom tržištu i zaštita ekonomskih i socijalnih prava novinara od najvećeg su značaja za slobodu medija u Republici Srbiji", ocenio je Janković.

Prema njegovim rečima, osim organa vlasti i mediji imaju odgovornost prema svojoj slobodi i građanima, a novinarska etika zahteva da se istina ili legitimna prava onih o kojima se izveštava ne žrtvuju zarad tiraža ili gledanosti.

Janković je izrazio nadu da će Ustavi sud uskoro odlučiti o njegovom predlogu za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba medijskog zakona, koji je podneo na inicijativu novinarskih udruženja i u skladu sa ocenama stručne javnosti.

Otkloniti sve mehanizme cenzure

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je, povodom Svetskog dana slobode medija, da je potrebno otkloniti sve mehanizme "implicitne" cenzure.

Poverenik je potvrdio spremnost i obavezu da novinarima pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da, u skladu sa proklamovanim principima javnosti rada vlasti, vlast duguje javnosti da joj mnogo više informacija učini dostupnim na najlakši način, javnim prezentiranjem raspoloživih baza podataka i na Internetu.

Takođe, država mora učiniti nespornim da je njena prioritetna obaveza da novinarima obezbedi elementarnu ličnu bezbednost, kao i da kazni one koji je ugroze, zaključuje se u čestitki.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi