Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Struka traži da medijska strategija stvori uslove da se smanje pritisci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2019.

Autor: Beta Izvor: N1

Struka traži da medijska strategija stvori uslove da se smanje pritisci

Medijska strategija koja je u izradi morala bi da unapredi medijske slobode i da omogući da se smanje pritisci na medije, rečeno je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji, koja se održava u Skupštini grada Novog Sada.

Predstavnici medija, medijskih i novinarskih udruženja, nevladinih organizacija i fondacija kazali su da su mediji koji se trude da izveštavaju profesionalno izloženi različitim vrstama političkih i ekonomskih pritisaka od strane vlasti, s krajnjim ciljem da takvi mediji budu ugušeni.

Rečeno je i da je na taj način "u tišini ugušeno više od 40 lokalnih televizija u Srbiji, dok istovremeno država uvodi praktično monopol na informisanje na nacionalnom nivou, o čemu svedoči i nedavna kupoprodaja televizija 02 i Prva".

Posebno je istaknut problem brojnih nepravilnosti koje postoje u sistemu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.

Predstavnici medija, medijskih i novinarskih udruženja kazali su da se "kroz sistem projektnog sufinansiranja izrazito favorizuju mediji koji su bliski vlastima".

Takođe, kako je rečeno, pojedine lokalne samouprave u komisije koje odlučuju o dodeli sredstava putem projektnog sufinansiranja imenuju osobe koje nemaju veze s medijima i novinarstvom, a postoje i lokalne samouprave koje uopšte ne raspisuju konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja i za to ne snose nikakve zakonske sankcije.

Oni su se požalili i na ekonomske pritiske na medije koji nisu bliski režimu i koji zbog toga ostaju bez reklama i ugovora sa javnim preduzećima, dok im istovremeno država učestalo šalje različite inspekcije.

Naveli su da veliki problem predstavlja i činjenica da institucije gotovo po pravilu odbijaju medijima i novinarima da dostave informacije od javnog značaja.

Čuo se i predlog da službenici i funkcioneri koji odbiju da medijima dostave informacije od javnog značaja treba da snose krivične sankcije, a ne prekršajne, kao što je sada slučaj.

Ocenjeno je da sve navedeno svedoči o tome da je "cilj da se skrajnu ili ugase mediji koji su kritički opredeljeni prema vlasti i koji profesionalno rade svoj posao".

Rečeno je da su tužbe protiv medija sve češće i sve efikasnije, dok s druge strane, tužbe koje mediji podnose protiv države se veoma sporo rešavaju. 

Predsednik Radne grupe za izradu medijske strategije Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja rekao je da se Radna grupa suočavala sa problemom nedostatka različitih vrsta istraživanja i analiza tokom izrade Nacrta Medijske strategije. 

Javnoj raspravi prisustvovali su, između ostalih, i predstavnici Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi