Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Urednik Drugog dnevnika za "Novosti": Pitao sam se - šta će biti ako uključi testeru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 03. 2019.

Autor: S. S. Rovčanin Izvor: Večernje novosti

Urednik Drugog dnevnika za "Novosti": Pitao sam se - šta će biti ako uključi testeru

Urednik Drugog dnevnika RTS Dušan Ubović, za "Novosti", o sramnom napadu na Javni servis,

Obezbeđenje mi je javilo da demonstranti upadaju u zgradu. Krenuo sam liftom ka drugom ulazu iz Aberdareve ulice i video ih da utrčavaju. Vratio sam se nazad brzo i rekao kolegama iz režije da se zaključaju.

Ovako, za "Novosti", urednik Drugog dnevnika RTS Dušan Ubović, vraća film o prekjučerašnjem stampedu demonstranata predvođenih liderima Saveza za Srbiju u sedište Javnog servisa.

Išli su od sprata do sprata i došli na treći gde su sedeli novinari, daktilografi, kao i Ubović.

- Koleginice su se uplašile, video se strah na licima. Tražili su urednika. Predsednik Dveri Boško Obradović mi je govorio da ne izveštavaju o protestima, tražili su da se prekine emitovanje, skandirali su, vređali. Rekao sam da ne može ulica da određuje šta će biti na programu. Nisam sa ulice, ja sam narodni poslanik, odgovorio mi je Obradović - prepričava nam Ubović.

Počelo je zatim koškanje. Dok je razgovarao sa liderom Dveri, pored je stajao čovek sa motornom testerom u ruci.

- Sve vreme je ćutao i držao testeru. Mislio sam šta ako je upali, okolo je bilo mnogo ljudi, budala je uvek budala. A, kažu da upad nije bio nasilan. Kako to nije nasilje? To vam je isto kao kada vam neko upadne u stan, drži oružje i kaže: "Pokaži gde je zlato, neću ti ništa". Psihologija mase je strašna - kaže Ubović.

Pokušao je, kaže, da zaustavi Obradovića govoreći mu da neće proći, ali je onda došlo do guranja, neko ga je zakačio po leđima, a zatim je ramenom udario u zid. Demonstranti su krenuli dalje hodnikom, upali u tonski studio, odakle je Vladimir Mijaljević prenosio tenis i prekinuli ga. Sledeća stanica im je bio urednik Zoran Stanojević. Obradović je tražio minute za opoziciju. Utom je stigla i policija, a i Drugi dnevnik se završio po planiranoj šemi, bez "nezvanih gostiju".

Ubović nam priča da, inače, insistira da prilozi sa protesta "Jedan od pet miliona" dobiju prostor.

- Izveštaji imaju od 1,5 do dva minuta i kada uporedim izjave koje mi pustimo, one su gotovo istovetne sa izborom koje napravi televizija N1. Žao mi je što neke kolege nisu pokazale solidarnost već su pozivali na upad u RTS - priča Ubović koji je u zgradi RTS bio 9. marta 1991. godine kada su bile demonstracije koje je vodio Vuk Drašković, u noći kada je bombardovan RTS, a 16 zaposlenih izgubilo život, kao i tokom petooktobarskog prevrata 2000. godine.

On poručuje da je posle nemilog događaja napravio Treći dnevnik, pa i vesti, a zatim pred zoru došao kući vraćajući film šta je sve moglo da se dogodi. Zaposleni u RTS u nedelju su nastavili sa uobičajenim emitovanjem programa. Ispred zgrade bila je policija koja čuva televiziju.

"MOTORKA" OSTALA

 Testera koju je nosio jedan od demonstranata ostala je u zgradi Javnog servisa, u kancelariji direktora Dragana Bujoševića.

- On je imao ideju da testera bude na stolu dok se obraća gledaocima u Trećem dnevniku, ali smo u razgovoru zaključili da to, ipak, ne uradi. Ona će ostati u našim prostorijama kao podsetnik na napad na našu kuću - priča nam Ubović.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

18.03.

2019.

Sasha [neregistrovani] u 20:51

Uhhh...

"Она ће остати у нашим просторијама као подсетник на напад на нашу кућу - прича нам Убовић."
Pa, što onda niste sačuvali buldožer? Kakvi paćenici...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi