Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Niški hotel otkazao gostoprimstvo debati sa Oljom Bećković i Ivanom Ivanovićem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 04. 2019.

Autor: Beta Izvor: N1

Niški hotel otkazao gostoprimstvo debati sa Oljom Bećković i Ivanom Ivanovićem

Niški hotel "New City" otkazao je gostoprimstvo Institutu za evropske poslove na dan održavanja debate pod nazivom "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti", koja je bila planirana za večeras.

U Institutu za evropske poslove kazali su da su ih iz hotela obavestili da je cela sala poplavljena zbog havarije.

„Sumnjamo u tačnost ovih navoda, budući da hotel ne dozvoljava timu Instituta da pristupi sali i uveri se u havariju, a hotel ne nudi ni jednu alternativu. Na debati je najavljena – kao moderatorka – novinarka Olja Bećković, profesor medijske etike dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić“, saopštili su u Institutu.

U saopštenju se dodaje da je prvobitno savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević potvrdila svoje učešće na debati, a potom otkazala uz obrazloženje da je na putu, obećavši da će govoriti na debati u Beogradu 15. maja.

„Otkazivanje gostoprimstva hotela, u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, za večerašnju debatu Institut za evropske poslove vidi kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane. O problemu zatvaranja javnih prostora za kritičku misao u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, Institut je već obavestio Evropsku komisiju i Delegaciju Evropske unije u Srbiji“, naveli su u Institutu.

Oni su podsetili da su prostori koji su potvrdili, a zatim i otkazali gostoprimstvo u vrlo kratkom roku u poslednjih godinu dana Bitef Teatar i Dvorana kulturnog centra u Beogradu, Niški Simfonijski orkestar i Oficirski dom u Nišu i pozorište Joakim Vujić u Kragujevcu.

„Svi prostori su otkazivali pod različitim izgovorima, a najčešći je da su zaboravili da upravo u tom trenutku imaju već nešto“, kazali su u Institutu za evropske poslove.

Institut se zbog otkazivanja debate izvinio svim građanima i građankama Niša, govornicima, moderatorki i svim firmama koje su angažovane kao tehnička podrška.

„U skladu sa ugovorom hotel će morati da plati kaznu zbog otkazivanja, a Institut će pokrenuti i pravnu proceduru za naplatu svih troškova koji su nastali u organizaciji. Međutim, najveći trošak, diskusija sa građanima o važnim temama je nenaplativ. Pozivamo građane Niša da u diskusiji sa svojim političkim predstavnicima oslobode javne prostore za dijalog i obečavamo da ćemo doći u Niš ponovo“, navodi se u sapštenju.

Na večerašnjoj debati trebalo je da bude reči o tome zašto su slobodni i etični mediji neophodni za razvoj demokratije i društva, sa kakvim se izazovima novinari suočavaju u vremenu uzavrelih političkih tenzija, koliki praktični uticaj na slobodu govora imaju pristupni pregovori sa Evropskom unijom i koji su ostali izazovi i problemi sa kojima se Srbija sreće na polju stvaranja prostora za dijalog i razmenu mišljenja u društvu.

Debata je deo projekta „Debatovanje o odnosima Srbije i Evropske unije“ koji finansira Ambasada SR Nemačke u Beogradu, koja je takođe obaveštena o incidentu.

Podsetimo, „Utisak nedelje“ Olje Bećković i „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ emituju se na televiziji Nova S koja je, kao i televizija N1, deo kompanije United Media.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi