Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čelsi Mening ponovo u zatvoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 05. 2019.

Autor: Beta, AFP Izvor: N1

Čelsi Mening ponovo u zatvoru

Nekadašnja analitičarka u američkoj vojsci Čelsi Mening biće vraćena u zatvor po naređenju federalnog suda zbog "ometanja pravde", budući da je odbila da odgovara na pitanja o osnivaču VikiLiksa Džulijanu Asanžu.

Predstavnik njenog advokatskog tima je to rekao posle saslušanja pred sudom u Aleksandriji.

Sudija Entoni Trenga je rekao da bi Mening mogla platiti novčanu kaznu od 500 dolara po danu ako posle 30 dana zatvora bude i dalje odbijala da svedoči, kao i da bi kazna mogla porasti na 1.000 dolara po danu nakon 60 dana iza rešetaka.

Čelsi Mening je u zatvoru provela sedam godina jer je 2010. godine VikiLiksu predala više od 750.000 američkih diplomatskih i vojnih dokumenata, čije objavljivanje je osramotilo Vašington.

Ona je 8. marta ove godine poslata u zatvor nakon što je odbila da svedoči pred istražnom porotom u istrazi o Asanžu, nazvavši tu proceduru "netransparentnom" i nedemokratskom.

Jedno od glavnih oruđa američkog pravosudnog sistema, istražne porote se formiraju u najozbiljnijim krivičnim istragama i moraju voditi istragu u najvećoj tajnosti.

Mening je pre nedelju dana puštena iz zatvora zbog tehničkih razloga, jer je istražnoj poroti koja ju je zvala da svedoči istekao mandat. Međutim, u međuvremenu je oformljena nova istražna porota koja je nastavila istragu.

Ona je juče ponovo odbila da sarađuje.

"Ne odustajem od svojih principa, radije ću bukvalno umreti od gladi nego da promenim stav", rekla je Mening pred sudijom.

Sudija je odgovorio da nema ničeg "nečasnog" u ispunjavanju građanske dužnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi