Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Putin oslobodio novinara iz zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 06. 2019.

Autor: Dragan Bisenić Izvor: Danas

Slučaj Ivana Golunova ujedinio "liberale" i "državotvorce"

Putin oslobodio novinara iz zatvora

Hapšenje novinara popularnog sajta Meduza Ivana Golunova izazvalo je veliku pažnju u Moskvi, ali i snažnu mobilizaciju novinarskih krugova koji su se uključili u oslobađanje svog kolege.

Oni su organizovali neprijavljeni skup na Dan Rusije, 12. juna, ali će se za vikend održati još jedan protest koji su vlasti Moskve odobrile.

Činjenica da su se „liberali“ i „državotvorci“ našli na istoj strani protiv zloupotreba „silovika“ izazvala je posebnu pažnju.

Golunov je uhapšen 6. juna i protiv njega je tužilac pokrenuo proces za posedovanje i rasturanje narkotika. Pošto su njegove kolege i odbrana javno izašli s tvrdnjama da je reč o montiranoj optužbi i podmetnutom slučaju (list Komersant objavio je, na primer, celu naslovnu stranu protestnog oglasa ovim povodom), počelo je da se odmotava klupko, čiji se kraj još uvek ne nazire, ali veruje se da posledice mogu da budu veoma krupne po organe unutrašnjih poslova i bezbednosti.

Neki nude pretpostavke da slučaj može da ima sličan efekat koji je sletanje Matijasa Rusta na Crveni trg imalo po vojni establišment sovjetske armije. Otuda i dalje traje snažna kampanja povodom ovog slučaja, iako je prekid istrage i oslobađanje novinara naredio lično ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoljcev, pet dana posle hapšenja Golunova.

Sve to ne bi se dogodilo samo od sebe, da se u ovo pitanje nisu uključili najviši ešaloni ruske vlasti, uključujući i samog predsednika Vladimira Putina. Pitanje sudbine ovog novinara postavila je zaštitnica ljudskih prava Tatjana Moskaljkova tokom svog susreta sa ruskim predsednikom, dan nakon njegovog hapšenja.

Ubrzo se kod ruskog predsednika kao sagovornik našao ministar unutrašnjih poslova Kolokoljcev, koji je istog dana prekinuo istragu protiv novinara, a takođe otpustio s posla dvojicu policijskih generala koji su učestvovali u montiranju celog slučaja: načelnika Andreja Pučka i načelnika Uprave za kontrolu narkotika Jurija Devjatkina. Protiv njih je pokrenuta istraga za zloupotrebu ovlašćenja, falsifikovanje dokaza i promet narkotika.

„Diplomatsko posredovanje“ iza scene u ovom slučaju igrali su i direktor Nove gazete Dmitrij Muratov i glavni urednik radija Eho Moskvi Aleksej Vendiktov, koji su se sreli za zamenicima gradonačelnika Moskve i načelnikom moskovske policije.

Muratov je uveren da je odluku o okončanju ovog postupka doneo predsednik Putin.

„Političko rukovodstvo zemlje donelo je ispravnu odluku, ocenjujući da su specijalne službe, koristeći se poverenjem rukovodstva zemlje, pokušali da kod njih formiraju gledište koje im odgovara“, rekao je Muratov.

U donošenju odluke o sudbini Golunova učestvovao je i prvi zamenik šefa Putinove administracije Aleksej Gromov.

Venediktov i Muratov su na čelu dva medija koji imaju „liberalnu“ reputaciju, ali su pažljive sagovornike našli u zvaničnicima Rusije i čini se kod samog predsednika Putina. Ruski analitičari na osnovu tih signala zaključuju da su moguće dalje promene u organima bezbednosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi