Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gojković: Etički kodeks rešenje za sve češće uvrede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2019.

Autor: Tanjug Izvor: RTS

Gojković: Etički kodeks rešenje za sve češće uvrede

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je najbolje rešenje za prestanak uvreda, koje se sve češće čuju u skupštinskoj sali, ali i van nje, donošenje novog Poslanika o radu parlamenta i Etičkog kodeksa ponašanja poslanika.

Gojković je zbog toga pozvala opozicione poslanike da se vrate u parlament i učestvuju u donošenju tih akata, ističući da će akti imati pravu snagu jedino ako budu doneti u saradnji vladajuće većine i opozicije.

"Sada sam još više ubeđena da poslanici opozicije imaju veliki razlog da se vrate i da radimo zajedno u parlamentu na dva važna akta koji će onemogućiti primere koji su se desili i prošle sedmice", rekla je Gojković odgovarajući na pitanje novinara zašto Skupština nije reagovala na uvrede koje je poslanik Vojislav Šešelj prošle nedelje izrekao na račun novinarke dnevnog lista "Danas".

Povodom tog slučaja, Gojković je kazala da nije bila u mogućnosti da predsedava parlamentom i da je saznanja o tim uvredama saznala iz medija, ocenivši da je Šešeljev nastup bio neprimeren.

Ukazala je da sadašnji Poslanik o radu nema izrečitiju meru osim opomene, te je, kaže, za organičavanje uvreda potrebno ne samo doneti novi Poslanik, već i uvesti Etički kodeks ponašanja poslanika.

"Nadam se da će kolege, kada se formira tim koji će raditi na kodeksu ponašanja, iznaći način kako da ne ugroze nijedno pravo poslanika na slobodu mišljenja da izvuku tanku liniju između toga, uvreda, cenzure i verbalnog delikta", podvukla je Gojković.

Primetila je da poslanici u vezi iznošenja uvreda na tuđi račun, često se pozivaju na to da imaju pravo na slobodno mišljenje i dodaje da mešaju ulogu poslanika i činjenicu da poslanik ne može po našim zakonima da odgovara za ono što iznese prilikom svoje diskusije.

"Zbog toga će posao donošenja Kodeka biti delikatan. Ja ne želim, niti mogu, da donesem neki oktroisani akt o kojem će glasati samo poslanici vladajuće većine. To u parlamentu mora da se donose sa saglasnošću svih poslanika, bez obzira na političku opciju", naglasila je Gojković.

Na pitanje zašto Kodeks do sada nije usvojen ako je u prošlom sazivu bio pripremljen Nacrt, Gojković je kazala da je Nacrt etičkog kodeksa od prošlog saziva upućen na šire mišljenje i da je na njega bilo zamerki od strane opozicionih političara.

"Takav akt da bi imao pravu snagu mora da bude sa saglasnošću svih poslanika i ja sam ubeđena da će se poslanici vratiti u parlament početkom jeseni da o tome diskutujemo", zaključila je Gojković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi