Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kleut: Novinarstvo mora da osluškuje i publiku, inače će biti progutano lažnim vestima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 09. 2019.

Autor: Zoran Strika Izvor: Cenzolovka

Kleut: Novinarstvo mora da osluškuje i publiku, inače će biti progutano lažnim vestima

Ukoliko novinarstvo ne shvati da mu je danas zadatak da osluškuje svoju publiku i da joj odgovara, onda će biti progutano lažnim vestima i dezinformacijama, kaže dr Jelena Kleut, docentkinja na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu danas je počela Međunarodna škola „Nove tehnologije i nove odgovornosti“, koja je okupila 30 studenata sa 13 univerziteta iz 10 zemalja. Kroz predavanja, radionice, panele, tribine, budući novinari se pripremaju za rad u digitalnom okruženju, ali se osim ukazivanja na prednosti novih tehnologija, akcenat stavlja i na veliku odgovornost koju novinari kao glas javnosti imaju.

Malo medija radi sa svojom publikom

Odgovornost za sobom povlači i konstantno preispitivanje, od samog načina na koji mediji funkcionišu do toga kakva im je komunikacija sa sopstvenom publikom. Prema rečima Jelene Kleut, potrebno je da se govori o preispitivanju publike, same profesije, kao i tržišta na kom mediji posluju. 

Jelena Kleut poručuje da je preispitivanje među medijima u Srbiji najmanje prisutno onda kada se preispituje odnos prema publici. 

„Neki mediji poštuju etičke standarde, neki ne, neki su digitalno vrlo aktivni, neki ne, ali ono što deli medije u Srbiji jeste odnos prema profesionalnim standardima u novinarstvu. Što se tiče odnosa prema publici, čini mi se da je jako mali broj medija shvatio da mora da radi planirano, strateški i sistematično sa svojom publikom“, objašnjava ova docentkinja.

Ona dodaje i da komunikacija sa publikom nisu samo ad hoc kampanje i pojedinačni pozivi da im se pošalju fotografije sa događaja, ali podrazumeva i to.

„Potrebno je postojanje jedne celovite, kompletne strategije komuniciranja sa publikom. Meni je jasno da to predstavlja jedan izazov za novinarstvo, jer je ono najvećim delom naviklo da vodi monolog i da podučava, a sada mora malo više da osluškuje, da odgovara i da objašnjava svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima ono što pre možda nije moralo. Ukoliko novinarstvo ne shvati da mu je danas i to zadatak, onda će biti progutano lažnim vestima i dezinformacijama“, smatra Jelena Kleut.

Novi načini građenja odnosa s publikom

Način na koji se komunicira sa publikom, poručuje Jelena Kleut, jeste nova odgovornost za novinare koji su pod budnim okom javnosti 24 sata dnevno. Ujedno, publika od novinara traži veće angažovanje.

„U ovim nestalnim vremenima, u kojima smo sumnjičavi prema svemu, novinari su ti koji moraju da pronađu nove načine da izgrade odnos poverenja sa svojom publikom“, zaključuje docentkinja Kleut.

Međunarodna škola organizuje se od 9. do 15. septembra na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U tom periodu, u subotu, 14. septembra, biće organizovan i Šesti međunarodni festival studenata „On the record“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi