Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dragoljub Simonović tuži novinara 13. put, traži više od četiri miliona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 09. 2019.

Autor: Jasmina Dobrilović Izvor: Cenzolovka

Dragoljub Simonović tuži novinara 13. put, traži više od četiri miliona

Bivši predsednik Opštine Grocka, osumnjičen za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, još jednom je tužio urednika portala Žig info Želja Matorčevića, ovoga puta zbog teksta „Kako funkcioniše jedan naprednjak: Bije, pali, pa onda tuži, i to svakog petka“.

Urednika žiginfo.rs Željka Matorčevića 13. put je tužio bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, inače osumnjičen da je izdao nalog za paljenje kuće novinara tog portala Milana Jovanovića. Simonović od Matorčevića zbog uvrede časti i nanetog duševnog bola, zajedno sa ovom poslednjom tužbom, ukupno traži 4,2 miliona dinara.

U tužbi je navedeno, kao i u svakoj prethodnoj, da je Matorčević u više navrata objavljivanjem tekstova izuzetno uvredljive sadržine na raznim internet stranicama neposredno uzrokovao štetu tužiocu – Dragoljubu Simonoviću.

Simonović: Žig info nije medij

Tužilac tvrdi da portal Žig info nije registrovan u Agenciji za privredne registre kao medij, već kao udruženje Medijski centar „Žig info“, i da „nema nikakve veze sa pojmom medij“.

„Kada smo potpuno razobličili okolnosti da ovo udruženje kao ni njegov internet portal nemaju apsolutno nikakve veze sa pojmom medij, a još manje sa pojmovima novinarstvo i novinarski poziv, pravo je vreme da predočimo način na koji je tuženi pričinio štetu tužiocu Dragoljubu Simonoviću“, stoji, između ostalog, u tužbi.

Simonović u tužbi navodi da je Matorčević 28. juna objavio tekst „Kako funkcioniše jedan naprednjak: Bije, pali, pa onda tuži, i to svakog petka“, te da on nastavlja sa objavljivanjem uvredljivih tekstova sa „sasvim jasnim motivom da moralno diskredituje tužioca Dragoljuba Simonovića i da mu naruši ugled i povredi dostojanstvo u sredini u kojoj živi sa svojom porodicom“.

U tužbi se navodi i to da Matorčevićevi tekstovi za cilj imaju „proizvođenje određene omraze protiv tužioca Simonovića kod dela građana Grocke, jer je upravo tužilac Simonović bio vodeća politička ličnost u to vreme u opštini Grocka“.

Simonović smatra da je pretrpeo nematerijalnu štetu, odnosno da mu je nanet duševni bol, nastao usled povrede ugleda, časti i prava ličnosti.

U tužbi se Simonović osvrće i na to da u navedenom tekstu Matorčević „nastoji da učini nespornim“ da je upravo on (Simonović) naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, tvrdeći da su njih dvojica već nekoliko godina pisali o njemu izuzetno uvredljive tekstove.

„Praktično je opštepoznata činjenica da je povodom tog događaja u toku krivični postupak u kome je Dragoljub Simonović jedan od okrivljenih, a ne pravosnažno osuđenih. Nejasno je šta je onda tuženom Matorčeviću dalo za pravo da objavljuje ovakve tekstove“, pita se u tužbi bivši predsednik Opštine Grocka.

U predlogu Drugom osnovnom sudu za donošenje presude, Simonović, kao i prethodnih dvanaest puta, traži da mu Matorčević nadoknadi nematerijalnu štetu nanošenjem duševnog bola usled povrede ugleda, časti i prava ličnosti u iznosu od 300.000 dinara, sa zateznom kamatom, kao i sve troškove parničnog postupka.

Matorčević: Vlast se obračunava sa novinarima

Za Matorčevića ni ova tužba nije iznenađenje. Novina je, prema njegovim rečima, to što je tekst napisan krajem juna ove godine, za razliku od prošlih tekstova zbog kojih ga je Simonović tužio, a koji su stari nekoliko godina.

„Ovaj tekst je nastao posle devete tužbe koju sam primio, kao moje viđenje nečega što se dešava u postpredsedničkom periodu Dragoljuba Simonovića. Interesantno je to što Simonović u ovom tekstu ponovo sebe pronalazi, kao da je lično on prozvan. U stvari, on ponovo izokreće napisano, a objavio sam samo činjenice koje su, između ostalog, unete i u optužnicu protiv njega za paljenje kuće kolege Jovanovića“, rekao je Matorčević za Cenzolovku.

Za njega nema dileme, nastaviće da piše i dalje. Veruje da identično razmišljaju i njegove kolege sa portala Žig info.

„Simonovićeve tužbe su jasan dokaz kako se aktuelna vlast obračunava sa novinarima. Zašto aktuelna vlast? Upravo zato što je Simonović i dalje član SNS-a, a u Grockoj su na čelu Opštine i Opštinskog odbora naprednjaka i dalje ključni Simonovićevi ljudi“, kaže Matorčević.

On je mišljenja da Aleksandar Vučić nikada neće smeniti ljude koji su kompromitovani i da su njegove reči na Glavnom odboru stranke samo predstava za javnost.

Matorčević je dobio poziv da zbog ove tužbe dođe na glavnu raspravu 21. januara sledeće godine. U međuvremenu su, 10. i 12. septembra, održana ročišta po drugim Simonovićevim tužbama, a ostala su zakazana za oktobar, kada će se sa Simonovićem sretati u sudnici više puta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi