Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Autorka istraživanja o trgovini oružjem: Napadi iz straha da građani Srbije ne pročitaju objavljene dokumente
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 09. 2019.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Cenzolovka

Autorka istraživanja o trgovini oružjem: Napadi iz straha da građani Srbije ne pročitaju objavljene dokumente

Prvi napadi usledili nakon što je tekst podeljen na društvenim mrežama, tagujući ministra Nebojšu Stefanovića, čiji se otac Branko navodi kao posrednik u prodaji oružja.

Tri dana nakon objavljivanja teksta o navodnom izvozu naoružanja iz Srbije u Jemen, poslu u kojem, kako se tvrdi, posreduje otac ministra unutrašnjih poslova, istraživački portal Armsvoč (armswatch.com) i dalje je nedostupan u Srbiji.

Arsmvoč je u ponedeljak saopštio da se njihov sajt našao pod hakerskim napadima i da je utvrđeno da ti napadi dolaze iz Srbije. Uvođenjem zaštite od, preciznije rečeno, DDoS napada sajt je postao nedostupan za posete iz Srbije.

„Neko se očito uplašio da bi građani Srbije mogli da pročitaju dokumente koje smo objavili“, istakla je za Cenzolovku Diljana Gajtandžijeva, bugarska novinarka, autorka istraživanja i osnivačica Armsvoča, govoreći o motivima napada na taj sajt.

Gajtandžijeva navodi da su prvi napadi usledili ne odmah nakon što je u nedelju uveče objavljeno istraživanje, inače treće u serijalu, već nakon što je neko iste večeri podelio tekst na društvenim mrežama tagujući ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, čiji se otac Branko navodi kao posrednik u liferaciji oružja.

Tridesetak minuta nakon toga sajt je bio oboren i tek nakon četiri sata sajt je ponovo bio onlajn, navodi bugarska istraživačka novinarka. 

„Bila je to prva serija DDoS napada, druga je usledila narednog jutra, nakon čega je aktiviranje klaud fer (Cloud Fare) zaštite od takvih napada bilo neminovno. Od našeg provajdera dobili smo informaciju da iza napada stoji veliki broj IP adresa iz Srbije, i te su IP adrese odmah blokirane, ali je istovremeno od ponedeljka blokiran pristup sajtu svima iz Srbije“, kaže Gajtandžijeva i dodaje da zaštita ostaje do daljeg jer su sigurni da napadi još neće prestati.

Ona, međutim, ističe da građani Srbije ipak mogu da pročitaju istraživanje, ali samo ukoliko sajtu pristupe preko VPN (Virtual Private Network; Virtuelna privatna mreža). Potrebno je samo da instaliraju VPN na svom telefonu i da se povežu, navodi sagovornica Cenzolovke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi