Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izvršni producent N1 Beograd o napadima: Epicentar kampanje je u Predsedništvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2019.

Izvor: Danas

Izvršni producent N1 Beograd o napadima: Epicentar kampanje je u Predsedništvu

“Epicentar u kom se stvara negativna slika o Televiziji N1 nalazi se na Andrićevom vencu i nemam nikakvu sumnju da je to Predsedništvo Srbije”, kaže u razgovoru za Glas Amerike Igor Božić, izvršni producent beogradske ispostave tog regionalnog medija.

Televizija N1 registrovana je u Luksemburgu – a njeno beogradsko predstavništvo u Srbiji zasnovano je kao produkcijska grupa u vlasništvu kompanije „Adria njuz“.

Igor Božić ukazuje da Televizija N1 poseduje evropsku licencu za emitovanje, kao i da svojim radom ne krši nijedan zakon države Srbije – što je, podseća, potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić u jednoj od skupštinskih rasprava, piše Glas Amerike.

Ipak, strani kapital u tom mediju, deo javnosti u Srbiji, kao i sami predstavnici vlasti, često koriste kao oruđe za diskreditaciju novinara i izveštavanja Televizije N1. Učestale su, navodne spontane kampanje, kojima se traži njeno proterivanje iz Srbije – čije metode imaju elemente zastrašivanja. Tako su u ponedeljak nepoznate osobe sa hirurškim maskama na licima pred zgradu N1, u beogradskom naselju Novi Beograd, istresle letke sa porukom „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“. Osobe su se potom odvezle automobilom parkiranim u blizini.

O N1 su u nekoliko navrata najviši državni zvaničnici govorili kao o „američkoj televiziji“ – poput predsednika države Aleksandra Vučića, ili pak „CIA – N1“, aludirajući na američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) što je bila formulacija Nebojše Stefanovića, jednog od potpredsednika Vlade Srbije, ministra unutrašnjih poslova i visoko rangiranog funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke – čiji je šef ujedno i predsednik države.

Novinari N1 više puta bili su na meti direktnih pretnji i pritisaka – na šta su upozoravali međunarodni posmatrači oblasti medija – tražeći da se sa tom praksom prekine.

“Iz Predsedništva Srbije ide svaka kampanja i to je potpuno jasno. I sve izjave i sve informacije, nezvanične, pa čak i zvanične. Zapravo, možete da vidite sliku po kojoj tabloidi rade i kako se predsednikove apstrakcije i mišljenja prihvataju kod tabloida koji su njemu verni. Tako da je sve jasno“, kaže u razgovoru za srpski servis Glasa Amerike Igor Božić.

Na pitanje novinara Glasa Amerike da li ima na umu neku konkretnu osobu iz Predsedništva Srbije, Božić odgovara: „Onaj koji vodi Predsedništvo Srbije – to je Aleksandar Vučić“.

„Ova vlast, kao i sve, ali ova naročito, osetljiva je na bilo koju vrstu kritike. I tu kritiku mora da opravda tako što će je napasti i obrazložiti svom biračkom telu ili javnosti. U našem slučaju oni vide to, ja bih rekao, da je to opravdavanje njihovih grešaka zatrpavanjem gomilom poluinformacija – ili da kažemo spinova zbog kojih oni pokušavaju da skrenu pažnju celoj javnosti da smo mi neprijatelji vlasti. Što je potpuni nonsens. Niti smo ikada planirali da budemo neprijatelji vlasti – ali smo planirali da se bavimo svojim poslom. Onda su oni pokušali da celu stvar preokrenu tako da nas skoro od prvog dana predstave kao političke protivnike. Što je najlakši način da se odbranite od nekog izveštaja koji nije pozitivan po vlast. Svesno je vlast od nas pravila političkog oponenta i na taj način pokušava da se opravda za sve ono što može da se čuje kod nas“, ukazuje Igor Božić.

Ceo intervju pročitajte na portalu Glas Amerike.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi