Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uzbunjivač ostaje u pritvoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 10. 2019.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Tužilac za visokotehnološki kriminal nije se saglasio sa predlogom branioca radnika Krušika Aleksandra Obradovića

Uzbunjivač ostaje u pritvoru

Tužilac za visokotehnološki kriminal nije se saglasio sa predlogom branioca radnika Krušika Aleksandra Obradovića za ukidanje mere kućnog pritvora.

U Višem sudu u Beogradu objasnili su za N1 da ova mera može da traje dok za to postoji potreba, a da se njena opravdanost preispituje na svaka tri meseca, za razliku od pritvora kada se redovna kontrola vrši na svakih 30 dana.

Kućni pritvor može trajati najduže do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija. U sudu su istakli i da nisu obavezani da odlučuju o predlogu branioca za ukidanje mere kućnog pritvora.

Branilac Aleksandra Obradovića, Vladimir Gajić, rekao je za Danas, povodom saopštenja Višeg suda u Beogradu, da očekuje da se o njegovom predlogu izjasni Tužilaštvo za VTK kao stranka u postupku i organ koji vodi istragu, a da zatim Sud odluči o tom predlogu.

– Nasuprot tome, uprava Višeg suda u Beogradu izdaje saopštenje u kojem obaveštava javnost da sud ne mora da odlučuje i na taj način vrši pritisak na postupajućeg sudiju za prethodni postupak. Bez obzira što sud nije dužan da odluči o predlogu odbrane, to ne znači da mu je zabranjeno da odlučuje, baš kao što odbrana ima pravo da u svakom trenutku postavi predlog za ukidanje mere zabrane napuštanja stana – istakao je Gajić za Danas. On je dodao da ovo saopštenje Višeg suda u Beogradu, kao i činjenica da su Apelacioni sud u Beogradu i Vanraspravno krivično veće Višeg suda u Beogradu tek nakon skoro dve nedelje od izjavljene žalbe protiv odluke o pritvoru odlučivali istoga dana, samo govori u prilog sumnjama da pravosudnim organima diriguje izvršna vlast.

– Javno sam ukazao na činjenicu da Višim sudom u Beogradu i dalje upravlja sudija Aleksandar Stepanović kao njegov predsednik i pored toga što je u međuvremenu avanzovao preko Apelacionog do Vrhovnog Kasacionog suda u Beogradu isključivo zahvaljujući opštepoznatoj činjenici da je drug sa fakulteta predsednika Srbije, što mu je omogućilo unapređenja, iako nije sudio ni u jednom predmetu u bilo kojem od ovih sudova, da bi danas bio glavni kandidat za predsednika Vrhovnog kasacionog suda Srbije – naglašava Gajić.

Prema njegovim rečima, javnost treba da zna da su pravosudni organi u slučaju Aleksandra Obradovića pod komandom izvršne vlasti, „i da u to nema ni trunku sumnje“.

U organizaciji Lokalnog fronta Valjevo, u ovom gradu je juče održan protest u znak podrške uhapšenom Aleksandru Obradoviću koji je medijima dostavio informacije o umešanosti Krušika i oca ministra policije Branka Stefanovića u trgovinu oružjem.

Među okupljenima su bili akademik Dušan Teodorović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i funkcioner DS Srđan Milivojević. Oni su naglasili da su na skup došli kao građani a ne političari, kako bi podržali nevino uhapšenog čoveka samo zato što je ukazao na korupciju u samom državnom vrhu.

– Došao sam da odam veliko poštovanje srpskom Snoudenu, srpskom Asanžu koji je svim građanima poslao poruku kako moramo da se ponašamo i šta moramo da radimo, da moramo da budemo hrabri. Ja ne vidim nijedan razlog zašto ne bi bili hrabri u odupiranju nenarodnom režimu Aleksandra Vučića. Meni je jedna reč jako bitna a to je bojkot, to nije samo bojkot izbora to je mnogo veće značenje. Mi moramo da bojkotujemo i ljude i moramo da stavimo na stub srama i tužioca i sudiju koji Aleksandra drže u pritvoru – rekao je na skupu Dušan Teodorović.

Borko Stefanović je poručio da je Valjevo ustalo da sačuva svoj Krušik, svoju Srbiju, što je uradio Aleksandar Obradović.

– To je uradio jedan hrabar čovek i oni su ga strpali u zatvor. Pa jel to treba da trpimo? Radnici Krušika nemojte se plašiti, podignite glavu jer oni su mali. Da li je tačno da je neki dan 17 kamiona otišlo za GIM? Čovek je u pritvoru, a oni i dalje izvoze po posebnim cenama. Pa zašto ćutite, znate li zašto ćutite? Aleksandar je prvi krenuo neka cela Srbija krene za njim – rekao je Stefanović.

Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta Valjevo kaže za Danas da će ova organizacija nastaviti sa pružanjem podrške njihovom sugrađaninu i informisanjem šire javnosti, koja je, naglašava, veoma malo upućena o konkretnim dešavanjima. Lokalni front će nastaviti i sa zahtevom da se procesuiraju oni koji su oštetili budžet Srbije.

Ministarstvo odbrane: Radnici Krušika primaju redovno plate

– Povodom još jednog političkog i zlonamernog napada na preduzeće „Krušik“ koje za cilj ima uznemiravanje javnosti, radnika „Krušika“ i pomaganje inostranoj konkurenciji da ukloni „Krušik“ i zauzme njegovo mesto na svetskom tržištu, Ministarstvo odbrane želi da upozna javnost da se plate radnicima isplaćuju redovno, a da se poslovna politika vodi isključivo u interesu „Krušika“ i ni jednog drugog preduzeća – saopštilo je juče Ministarstvo odbrane, reagujući na intervju koji je Aleksandar Obradović dao za Danas. Obradović, međutim, nije rekao da radnici Krušika ne primaju redovno plate, već da rade pod ugovorom, da su ucenjeni gubitkom radnog mesta te da je većina njih zaposlena po stranačkom ključu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi