Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Trgovci oružjem zabranjena tema za režimske medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 11. 2019.

Autor: K. Živanović Izvor: Danas

Trgovci oružjem zabranjena tema za režimske medije

To što televizije sa nacionalnom frekvencijom nisu prenele bar deo konferencije za novinare na kojoj je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, optužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je lično posredovao u prodaji oružja, nije nimalo iznenađujuće.

Takođe, njena saznanja izrečena u Skupštini Srbije nisu mogla da se pročitaju ni u jednom štampanom mediju, sem u Danasu.

Iznenađujuće, pak, jeste da omiljeni političar Pinka, Hepija i ovdašnjih tabloida, Vojislav Šešelj, takođe nije zavredeo njihov prostor ni vreme, iako je i on tokom dana održao konferenciju za novinare. Tema je takođe bila trgovina oružjem, uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović i umešanost ministra policije Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka u povlašćenoj kupovini naoružanja i preprodaji po znatno višoj ceni.

Šešelj je izjavio da bi Obradovića „progutao mrak“ da je o svojim saznanjima prvo obavestio policiju, i takođe je pozvao MUP i tužilaštvo da preduzmu odgovarajuće mere prema svima koji su u vojnoj fabrici Krušik kršili zakon i uništavali kompaniju prodajući privatnoj firmi proizvode ispod cene.

Pink je, doduše, preneo deo izlaganja lidera radikala uz sopstvenu interpretaciju, ali vest o tome nije se mogla pročitati niti čuti nigde sem u Danasu i na N1.

Zašto je to tako, Šešelj kaže da ćemo morati da pitamo njih. Na naše pitanje da li će od Milomira Marića ili Predraga Sarape tražiti objašnjenje, odgovara da hoće „ako ga ikad više pozovu“.

– Ništa nisu preneli, ali je Pink naglasio da je Vučić meni odgovarao citirajući neku moju izjavu. Sem toga, ništa – ističe Šešelj za Danas. Upitan da prokomentariše navode da je stao na stanu Obradovića po nalogu Aleksandra Vučića, jer je predsednik spreman da „Stefanovića pusti niz vodu“, ali da bi umesto njega to neko drugi trebalo da učini, lider radikala kaže da su to gluposti.

– To je moje mišljenje o Obradoviću i kupoprodaji oružja, na osnovu dužeg razmišljanja i sagledavanja činjenica koje su iznesene u javnost. Oružje je prodato ispod cene privatnoj firmi, a to niko nije demantovao. To je za mene suština – naglašava Šešelj.

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), kaže za Danas da ne bi da nagađa motive Šešeljevih istupa, „ali tom čoveku istina, zakon i ljudskost nikada nisu bili važni, pa to nije mnogo ni bitno“. Naš sagovornik naglašava da Šešelj svakako nije borac protiv korupcije.

– Meni je zanimljivije što Vučić, kako stvari stoje, ima oko sebe nekoliko osoba koje će teško pomeriti jer previše znaju, imaju moć, novac i sledbenike, i nisu naivni. Jedan od njih je svakako i Nebojša Stefanović, koji je, kako čujem, postao česta tema Vučićevih razgovora sa predstavnicima zemalja razvijenog Zapada i samim tim i priličan balast. A i već su se sukobljavali njih dvojica – ističe Čečen. Prema njegovim rečima, stvar je utoliko osetljivija što je sada Marinika Tepić implicirala i samog Vučića u trgovinu oružjem.

– Sve su to tačke pritiska na Vučića u intenzivnim pregovorima o Kosovu. Tako će se koruptivni zanos perjanica režima odraziti i na nesretno Kosovo. Ovo je, ukratko, metastaza Srbije pod SNS-om i dobar primer koliko su korupcija i gaženje zakona i institucija destruktivne stvari – zaključuje Čečen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi