Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ćulibrk pozvao na solidarnost novinara, da pitaju dok se ne dobije odgovor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 11. 2019.

Autor: Beta Izvor: N1

Ćulibrk pozvao na solidarnost novinara, da pitaju dok se ne dobije odgovor

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk pozvao je novinare u Srbiji da se solidarišu sa svojim kolegama kojima funkcioneri odbijaju odgovore na pitanje i postave ga ponovo sve dok ne dobiju odgovor.

"Za položaj novinara u Srbiji delom su krivi novinari koji su dozvolili fluidan odnos političara i novinara", ocenio je Ćulibrk tokom gostovanja u Utisku nedelje.

Ćulibrk je ocenio da je takav odnos nedopustiv, a da velikom delu novinara to prija.

Profesor Milojko Arsić, gostujući u Utisku, a komentarišući navode nekih medija da je Aleksandar Vučić hospitalizovan na VMA zbog novinarskog pitanja, ocenio je da je apsurd da se neko razboli zbog pitanja i istakao da je reč o pritisku na medije.

"Postoji sistem koji koristi predsednik Srbije Aleksandar Vučić da kreira priče koje nikakve veze sa realnošću nemaju, a zarad odvlačenja pažnje sa tema u kojima je on akter", ocenio je predsednik Dosta je bilo Saša Radulović govoreći o hospitalizaciji Vučića na VMA.

Radulović je kazao da za Aleksandra Vučića radi tim koji se bavi kreiranjem medijske slike zarad njegovog odražavanja na vlasti. On je istakao da Vučić na sedmičnom nivou dobija istraživanja mnjenja na osnovu koji dalje nastupa u medijima.

Podsetimo, nakon konferencije za novinare u Beogradu na vodi, pojedini tabloidi i analitičari na prorežimskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali i predstavnici vlasti doveli su u vezu novinarska pitanja N1 sa Vučićevim zdravstvenim stanjem.

Dok je za političare Srpske napredne stranke pokazivanje dokumenta na mobilnom telefonu za strogu osudu, nezavisni novinari ističu da je reporter N1 Miodrag Sovilj samo radio svoj posao.

Podsetimo, od brojnih slučajeva pretnji zaposlenima na N1 u proteklih pet godina, samo jedan počinilac dobio uslovnu kaznu zatvora, dok je drugom određeno lečenje u specijalističkoj ustanovi.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

07.12.

2019.

Milan Đokić [neregistrovani] u 14:00

Imperija (treba da) uzvraca udarac

Уредник недељника НИН Милан Ћулибрк позвао је новинаре у Србији да се солидаришу са својим колегама којима функционери одбијају одговоре на питање и поставе га поново све док не добију одговор.

Treba prestati pratiti političare. Kada vide da ih nema u medijima igrali bi po našin notama. Tačno je da bi i dalje imali medije koji su na njihovoj strani, ali ima veliki deo normalnih ljudi u ovoj zemlji koji ne gleda i ne čita takve medije, a i oni imaju pravo glasa na izborima. Treba im uzvratiti. Tačno je da um caruje dok snaga ne poludi i da mogu i fizički da nas napadnu, ali treba izdržati i pokazati im da se zna ko vozi "Mercedes" a ko otvara kapiju pa se neće širiti kao baba u limuzini. Samo teško da budemo složni. Mnogi se opuste i plutaju, odnosno baš ih briga.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi