Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privredni sud odobrio uvid u poslovne tajne United Grupe konkurentskim firmama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 11. 2019.

Izvor: N1

Privredni sud odobrio uvid u poslovne tajne United Grupe konkurentskim firmama

Privredni sud u Beogradu, a na osnovu naloga Privrednog Apelacionog suda, omogućio je konkurentskim firmama GSS, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija i kompaniji EURO World Network, sa sedištem u Beču i SAD, uvid u poverljive poslovne informacije i tajne SBB-a i City Medie, članicama United Grupe, bez pravno valjanog osnova.

Kako je navedeno u saopštenju United Grupe, svi zahtevani podaci već su ranije dostavljeni sudu u toku postupka, zbog čega ovakva odluka suda upućuje na "tendenciozno postupanje koje omogućava uvid u poslovne tajne konkurentskim kompanijama".

"Pri tome je indikativno da je jedno od dva društva, austrijska firma - GSS, u vlasništvu Telekoma Srbije, našeg glavnog konkurenta u Srbiji i dijaspori", navodi se u saopštenju.

GSS Media i EURO-World Network (EWN) podnele su u februaru ove godine Privrednom sudu u Beogradu predlog za obezbeđenje dokaza protiv SBB-a i City Medie, a za potrebe njihove navodne predstojeće tužbe. Ove dve kompanije terete SBB i City Mediu da su povredile njihova prava ekskluzivne distribucije tako što su televizijski kanali HRT 1, HRT 2, HRT 3 i HRT 4 emitovani preko Net TV Plus platforme na teritorijama Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda.

"Iako svesni da platformom Net TV Plus uopšte ne upravljaju ni SBB ni City Media, već je ona u vlasništvu druge članice United Grupe, kompanije Solford Trading Limited sa Kipra, kao i da Solford ima uredno zaključen ugovor sa HRT-om koji je dostavljen na uvid putem suda i da HRT-u plaća ugovorene naknade za reemitovanje, oni kreću u postupak protiv SBB-a i City Medie pred srpskim sudom", ističe se u saopštenju.

Ovakvim manevrom i postupkom pred sudom u Srbiji se namerno izbegla suština, dodaje se, "a to je da je Solford Trading Limited sa Kipra, kao i svaka druga kompanija registrovana u EU, podložna striktnim kriterijumima poslovanja i provera upravo samih institucija Evropske Unije".

"Potpuno je jasno da ovakva odluka Privrednog suda u Beogradu, bez ikakvog pravnog utemeljenja, predstavlja lošu poruku i drugim inostranim kompanijama u Srbiji, a izražavamo sumnju da se ovom odlukom legalizuje poslovna špijunaža, jer se ne radi ni o kakvom obezbeđenju dokaza, već o pokušaju da se pribave informacije o poslovanju SBB-a za račun konkurencije", saopšteno je.

United Grupa je naglasila da će iskoristiti sva pravna sredstva pred domaćim i međunarodnim institucijama kako bi zaštitila svoje poslovanje.

U okviru United Grupe posluje i TV N1.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi