Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  O pritvoru Aleksandra Obradovića sud odlučuje 18. decembra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 12. 2019.

Izvor: Insajder

O pritvoru Aleksandra Obradovića sud odlučuje 18. decembra

Radnik Krušika Aleksandar Obradović, koji je medijima dostavljao informacije o trgovini oružjem koja se dovodi u vezu sa ocem ministra policije Brankom Stefanovićem, uhapšen je pre skoro tri meseca i od tada se nalazi u pritvoru. Kako za Insajder kažu u Višem sudu u Beogradu, Sud će meru kućnog pritvora prema Obradoviću preispitivati 18. decembra.

Aleksandar Obradović uhapšen je samo tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms Voč objavljena informacija o trgovini oružjem po povlašćenim cenama firmi GIM, čiji je predstavnik bio Branko Stefanović. Tada mu je prvo određena mera kućnog pritvora, zatim je prebačen u zatvorski, da bi sredinom oktobra bio ponovo vraćen u kućni pritvor.

Na pitanje Insajdera zašto je Obradoviću uopšte određen kućni pritvor, u Višem sudu navode da je to urađeno kao mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Prema zakonu, Obradoviću mera zabrane napuštanja stana može trajati čak do okončanja postupka ili pravosnažnosti presude, ali je sud dužan da svaka tri meseca ispita da li je dalje trajanje mere opravdano.

„U slučaju Obradovića preispitivanje mere zabrane napuštanja stana biće 18. decembra“, kažu u Višem sudu za Insajder.

Postupak u ovom slučaju vodi posebno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Imajući u vidu da je Obradović skoro tri meseca u pritvoru, pitali smo Tužilaštvo koje je sve predistražne radnje do sada preduzelo u ovom slučaju, kao i koliko je svedoka u ovom postupku saslušalo.

U ovom tužilaštvu, međutim, nema preciznog odgovora na pitanja Insajdera.

„U toku dosadašnjeg krivičnog postupka preduzet je niz dokaznih radnji radi razjašnjenja činjeničnog stanja i utvrđivanja dokaza i u toj fazi se i sada nalazi“ , navodi se u odgovoru tužioca Branka Stamenkovića.

Aleksandru Obradoviću, nakon privođenja, određena je prvo zabrana napuštanja stana kao mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka. Nakon žalbe tužioca, sudija je preinačio rešenje i odlučio da Obradovića zadrži u pritvoru u Centralnom zatvoru, gde je bio do 14. oktobra kada je Apelacioni sud ukinuo to rešenje i vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje. U istom danu, Viši sud doneo je prvobitnu odluku i Obradovića pustio u kućni pritvor odnosno naložio mu meru zabrane napuštanja stana, što je samo za stepen blaža mera od zatvroskog pritvora.

Aleksandar Obradović u pritvoru se nalazi od hapšenja 18. septembra, a uhapšen je tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms Voč objavljena informacija o trgovini oružjem po povlašćenim cenama firmi koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra policije Nebojše Stefanovića.

Javnost je za sve to saznala posle više od 20 dana od hapšenja kada je NIN objavio da se Obradović nalazi u zatvorskom pritvoru zbog istrage koju vodi Posebno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Ovo tužilaštvo oglasilo se tek skoro mesec dana nakon hapšenja navodeći da je istraga protiv Obradovića „usmerena ka radnjama koje je osumnjičeni preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu".

Istovremeno, iako postoje dokazi da je Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića predstavljao firmu GIM, Agencija za borbu protiv korupcije tvrdi da Branko Stefanović nije ni na koji način angažovan u privrednom društvu GIM. Kako je navedeno u saopštenju, Agencija je zaključila da kupovina naoružanja Krušika od strane GIM-a ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno da „ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje ministarske funkcije“.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi