Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kina ove godine uhapsila više novinara nego ijedna druga zemlja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 12. 2019.

Autor: Beta Izvor: N1

Kina ove godine uhapsila više novinara nego ijedna druga zemlja

Najmanje 250 novinara je iza rešetaka u svetu, a po tome je na prvom mestu Kina, jedan od autoritarnih režima koji ne tolerišu nezavisnost medija, saopštila je američka nevladina organizacija za slobodu štampe "Komitet za zaštitu novinara" (CPJ).

Mnogi od ovih novinara optuženi su da su „neprijatelji države“ ili da su objavljivali „lažne vesti“, primetio je CPJ sa sedištem u Njujorku.

Naveo je Tursku, Saudijsku Arabiju, Eritreju, Vijetnam i Iran kao zemlje u kojima je to zanimanje takođe posebno rizično.

CPJ je identifikovao najmanje 48 novinara zatvorenih u Kini, jedan više nego 2018. godine.

Turska sledi sa 47 što jeste manje nego 2018. godine (68), ali nije i stvarno poboljšanje, jer je vlada u ankari uspela da zatvori više od stotinu medija i pokrene krivično gonjenje zbog „opravdavanja terorizma“, te su mnogi novinari izgubili posao ili su zastrašeni.

„Desetine novinara u Turskoj čekaju suđenje, dok su drugi osuđeni u odsustvu i preti im hapšenje ako se vrate u svoju zemlju“, naglasio je Komitet.

Na neslavnom podijumu su i Saudijska Arabija i Egipat, sa po 26 novinara u zatvorima. U Saudijskom kraljevstvu je zatvoreno 18, a da ne znaju za šta su okrivljeni, a CPJ je zabrinut i zbog tamošnjih slučajeva „premlaćivanja, paljenja i nedovoljne ishrane političkih zatvorenika, uključujući četiri novinara“.

Ukupno 250 novinara u svetu i dalje je preveliki broj, smatra CPJ, čak i ako je manji nego 2018. (255) i 2016. godine (273).

Među karakterističnim slučajevima, ta NVO je navela Kineskinju Huang Sećin, uhapšenu u oktobru posle reportaže o svom učešću u pro-demokratskim povorkama u Hongkongu, i Egipćanina Mohamada Mosaeda, kažnjenog jer je poslao jedan „tvit“ tokom zabrane korišćenja interneta kojom je vlast ograničila širenje vesti o demonstracijama zbog poskupljenja cena goriva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi