Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pristalice Saveza za Srbiju osam sati blokirale ulaze u RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2019.

Izvor: RTS

IZ ČASA U ČAS

Pristalice Saveza za Srbiju osam sati blokirale ulaze u RTS

Pristalice Saveza za Srbiju okupile su se u podne ispred ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije, i do 20 sati blokirale sva tri ulaza u zgradu Javnog servisa. Najavu blokade osudili su rukovodstvo RTS-a i novinarska udruženja.

20.00 - Lideri i pristalice SzS su se razišli čime je završena blokada RTS-a, koja je trajala, kako je i najavljeno, od 12 do 20 sati. 

19.35 - Vuk Jeremić je rekao da je danas razbijena blokada Javnog servisa, navodeći da je to bilo osam simboličnih sati tokom kojih nije bilo nasilja. Kaže da će nastaviti sa sličnim akcijama, koje neće biti najavljivane.

18.15 - Blokada ulaza u zgradu RTS-a još traje, muzika se čuje sa razglasa, a okupljeni duvaju u pištaljke.  

17.09 - Na glavnom ulazu u RTS iz Takovske ulice pristalice Saveza za Srbiju u šestom satu blokade Javnog servisa. 15.33 - Blokada RTS-a – sva tri ulaza u zgradu. 

15.33 - Blokada RTS-a – sva tri ulaza u zgradu. 

 

13.20 - Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ne veruje da jedna mala grupa ljudi može da pomisli da nasiljem može da izazove nešto ozbiljnije.

13.00 - Skup SzS ispred RTS-a nije uredno prijavljen, kaže načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić.

12.45 - Organizatori blokade dele pamflete sa porukom "RTS blokira istinu, mi blokiramo RTS".  U daljem tekstu, između ostalog stoji, da je RTS dužan da "otvori vrata za istinu o brojnim aferama, poput Jovanjice, plagijata, Krušika, trgovine oružjem, štrajka u Pošti,  Savamale, ubistva Olivera Ivanovića, stradanja radnika u Lučanima, pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića..."

12.30 - Grupa koju predvode funkcioneri Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović nalaze se ispred trećeg ulaza u zgradu RTS-a. 

12.27 - Pristalice Saveza za Srbiju koje blokiraju RTS podelile su se u tri grupe. Jedna grupa koju predvodi lider Dveri Boško Obradović je kod ulaza u Aberdarevoj. Pristalice Dveri kažu da će dozvoljavati izlaz iz zgrade ali da niko neće moći da uđe.

12.15 - "Ovde smo jer RTS u poslednjih osam godina ne radi svoj posao. Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava", rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 

12.00 - Deo opozicije, predvođeni stranačkim liderima, pristiže na plato ispred glavnog ulaza u RTS u Takovskoj ulici.

Lideri i pristalice Saveza za Srbiju okupile su se u podne ispred ulaza u zgradu RTS-a, a kako su rekli, blokada će trajati u narednih osam sati.

Okupljeni su blokirali sva tri ulaza u RTS, iz Takovske, Abedareve i ulaz PEC.

Među okupljenima su lideri SzS Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Borko Stefanović, Marinika Tepić, Nikola Jovanović... 

Vuk Jeremić je rekao da su se na ovaj potez odlučili jer, kako je naveo, "RTS u poslednjih osam godina ne radi svoj posao" i da su došli kako bi skrenuli pažnju javnosti da Javni servis treba bitno drugačije da se odnosi prema profesiji.

"Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava", rekao je Jeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 

Ispred ulaza u Takovskoj ulici primetno je prisustvo policije, ali ne u velikom broju, a događaj prate brojne medijske ekipe.

Rukovodstvo RTS-a na najavljenu blokadu reagovalo je juče saopštenjem. 

U poslednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene, iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive.

Reč je o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja. U saopštenju se podseća da se zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava.

Zato RTS apeluje na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja, da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.

Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize, što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi.

Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona.

Sindikat novinara osuđuje blokadu RTS-a

Sindikat novinara Srbije pozvao je sve učesnike u političkom životu da se suzdrže od bilo kakvih vidova pritisaka na novinare Javnog servisa, i to ne samo danas, nego inače. Pritisci nisu samo fizička blokada ulaza već i pokušaji da se spolja uređuje program RTS-a, bilo da dolazi od opozicije ili vlasti, navodi se u saopštenju Sindikata - podružnice RTS-a.

Sindikat je pozvao urednike i novinare da profesionalno i u skladu sa zakonima rade svoj posao, a rukovodstvo da to omogući i zaštiti sve zaposlene.

"Svaka vlast se menja, naša je obaveza da branimo i čuvamo novinarsku profesiju", piše u saopštenju.

Matić: Narušavanje uređivačke autonomije

Predsednik ANEM-a Veran Matić rekao je da je unapređenje demokratskih procesa nezamislivo bez jačanja institucija, a da se najviše što se blokadom RTS-a može postići, ukoliko bi bila uspešna, je da se pod pritiskom objavi ili ne objavi neki medijski sadržaj što je slabljenje institucije i narušavanje uređivačke autonomije.

Matić kaže da ako je cilj unapređivanje uređivačke autonomije koja je tradicionalno ugrožena pritiskom vlasti sa jedne strane neće biti unapređena ujednačavanjem pritiska sa druge strane.

"To će RTS pre dovesti do kraha, nego što će ohrabriti urednike da donose autonomne programske odluke, da izgrade javni servis koji ostvaruje svoju misiju i vrši zakonom utvrđenu funkciju", rekao je za UNS Matić.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi