Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Simonovićeve pretnje tužiocu bez posledica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 12. 2019.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Simonovićeve pretnje tužiocu bez posledica

Od brojnih bisera koje je prekjuče u sudnici prosipao bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, osumnjičen za podstrekivanje paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, najupečatljivija je ona upućena tužiocu, jer predstavlja pretnju.

– Tužiocu može da se desi da posle ovog postupka uopšte ne radi kao javni tužilac, samouvereno je rekao Simonović, inače član SNS-a. Sagovornici Danasa saglasni su da je ova izjava neprihvatljiva, da predstavlja pritisak na tužilaštvo i pretnju, a od nje se ogradio i Simonovićev advokat Viktor Gostiljac izjavivši za Danas da je ova izjava bila nesmotrena i da mu je žao što nije odreagovao na samom suđenju.

Na pitanje kako komentariše izjavu upućenu tužiocu, sudija Miodrag Majić kaže za naš list da je vidi „kao prirodni epilog dugogodišnjeg ponižavajućeg tretmana sudija i tužilaca od strane izvršne vlasti“.

– I istovremeno, kao nužnu posledicu saučestvovanja pravosuđa, koje je kao i svaka žrtva zlostavljanja ćutalo sve dok nije postalo kasno – naglašava Majić.

Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić ocenjuje za Danas da je izjava Simonovića, budući da nije bila u funkciji ostvarivanja prava na odbranu, imala za cilj uticaj na rad zamenika javnog tužioca koji postupa u konkretnom predmetu.

– Međunarodni dokumenti, pre svega mišljenja Konsultativnog veća evropskih tužilaca, govore o tome da rad tužilaca može da bude kritikovan. Međutim, kritika nikako ne sme da uključi zastrašivanje, pretnje i uznemiravanja. U ovom slučaju se nije radilo o kritici rada zamenika tužioca, već je imala uznemiravajući, a možda i preteći karakter, tako da postoji bojazan da je ona usmerena na ostvarivanje nedozvoljenog uticaja na tužilaštvo – ukazuje Ilić.

Od Simonovićeve izjave se donekle ogradio i njegov advokat Viktor Gostiljac, ističući za Danas da je to bila jedna nesmotrena izjava i da mu je žao što nije odreagovao na samom suđenju.

– Ta rečenica ne odražava stav gospodina Simonovića niti njegove odbrane. Svoje sumnje u nezakonite radnje tužilaštva odnosno, na nezakonito pribavljanje dokaza u postupku, mi smo otvoreno i jasno saopštili na samom suđenju i mi ćemo insistirati da se sva ta saznanja provere u dokaznom postupku. U tom kontekstu sam doživeo ovu izjavu a ne kao pretnju sa političkih pozicija, mada razumem da je ona mogla biti i tako shvaćena – kaže Gostiljac.

On ocenjuje da je „senzacionalistički pristup ovom predmetu je zabrinjavajaći“ i da „insinuacije o pritisku na tužioca koji iza sebe ima čitav državni aparat i policiju nisu opravdane u situaciji kada mesecima taj pritisak trpe upravo okrivljeni koji su u našoj javnosti unapred osuđeni“.

Prema njegovim rečima, i novinarstvo mora poneti svoj deo odgovornosti „i bez obzira na podrazumevajuću dozu solidarnosti sa oštećenim, izvršiti jednu diferencijaciju u svojim redovima kako bi podigli kredibilitet profesije“, jer, kako navodi, kao što ima različitih advokata, sudija i tužilaca, „tako ima i različitih novinara“.

– Stanje u toj profesiji u današnjem društvu to jasno pokazuje. Zbog toga, svi učesnici ovog krivičnog postupka, pa i sami mediji, moraju biti ozbiljni i odgovorni, jer u sudnici smo na terenu dokazivanja a ne unapred izrečenih presuda – naglasio je Gostiljac. On dodaje da će odbrana do kraja ovog postupka ostati u domenu prava i zakona „a gospodin Simonović će, svakako, biti obazriviji ubuduće“.

Dragoljub Simonović je okrivljen za podstrekivanje paljenja kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, a sem pretnje tužiocu, na ročištu održanom 12. decembra je izrekao niz uvreda na račun Jovanovića nazvavši ga „nepismenim isfrustriranim dekicom“ dodajući i da je „nikakav novinar“.

Jovanović: Plašim se za tužioca

Milan Jovanović rekao je gostujući na N1 da se plaši za bezbednost zamenika javnog tužioca posle pretnji koje je izneo bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović. Kako je istakao, Simonović što obeća, to i uradi.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi