Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radetu Dragoviću novinarska nagrada "Ivan Marković"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 01. 2020.

Autor: Tanjug Izvor: RTV

Radetu Dragoviću novinarska nagrada "Ivan Marković"

Na tradicionalnoj svečanosti povodom Dana Medija centra "Odbrana" - 24. januara, danas će svečano biti uručena Novinarska nagrada "Ivan Marković" i Posebno priznanje za najbolje medijsko izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2019. godini.

Na konkurs za Novinarsku nagradu "Ivan Marković" Medija centra "Odbrana" za 2019. godinu prispelo je 17 novinarskih radova - sedam televizijskih priloga i 10 priloga za štampane medije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Žiri je većinom glasova odlučio da za najbolji novinarski prilog proglasi tekst "Izmilelo 400 netaknutih tenkova Vojske Jugoslavije - u NATO šok", autora Radeta Dragovića, objavljen 9. juna 2019. godine u listu "Večernje novosti".

U obrazloženju žiri navodi da je autor uspeo da u tekstu objedini širu sliku NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, sa herojskom odbranom Vojske Jugoslavije, posebno na Kosovu i Metohiji i na granici prema Albaniji. Ukazivanjem na ključne događaje odbrane tokom 78 dana pod bombama, uz svakodnevne napade terorista OVK širom Kosova i Metohije, autor daje niz konkretnih podataka koji govore koliko je odbrana zemlje bila uspešna i za neprijatelje neočekivano dobro isplanirana i vođena.

Žiri je jednoglasno odlučio da ove godine dodeli i Specijalno priznanje redakciji "Sputnjika“, za filmski serijal povodom 20. godišnjice odbrane od NATO agresije.

U 20 filmskih priloga obrađeni su ključni događaji NATO agresije i herojske odbrane SR Jugoslavije, tako da serijal daje veoma sadržajan i dokumentarno bogat pregled onoga što se tokom 78 dana agresije događalo na političkom i vojnom planu.

U obrazloženju se navodi da su redakcija "Sputnjika" i autori priloga uložili veliki trud koji žiri Novinarske nagrade "Ivan Marković" vrednuje Specijalnim priznanjem.

Cilj dodeljivanja Novinarske nagrade "Ivan Marković" jeste podsticanje novinara koji prate aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na kvalitetno izveštavanje u domaćim pisanim i elektronskim medijima, afirmacija i javna verifikacija njihovog stvaralaštva i sećanje na Ivana Markovića, jednog od najdarovitijih vojnih novinara i urednika u listu "Vojska", koji je 2003. godine iznenada preminuo u 43. godini života, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

O dobitniku Novinarske nagrade "Ivan Marković" odlučuje žiri od pet članova, koji je ovog puta radio u sastavu: Radenko Mutavdžić, rukovodilac Grupe za internet Uprave za odnose sa javnošću, predsednik, Dragana Marković, glavni i odgovorni urednik magazina "Odbrana", kapetan korvete Ivan Buljugić, rukovodilac Grupe za informisanje Generalštaba Vojske Srbije, Biljana Miljić, novinar u Odeljenju za medije Uprave za odnose sa javnošću i Vladimir Vještić, novinar magazina "Odbrana".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi