Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sindikat Nezavisnosti RTS-a podržava promenu uređivačke politike RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2020.

Izvor: FoNet

Sindikat Nezavisnosti RTS-a podržava promenu uređivačke politike RTS-a

Sindikat Nezavisnost Radio-televizije Srbije (RTS) izrazio je danas solidarnost sa zahtevom grupe univerzitetskih radnika kojim se traži promena uređivačke politike Informativnog programa RTS i poručio da je ta promena "više nego potrebna" i da joj je "krajnje vreme s obzirom na čitavu društvenu situaciju" u zemlji.

"Povodom zahteva velike grupe univerzitetskih radnikaupućenog pre nekoliko dana na adresu RTS, njenih direktora,urednika i novinara, a koji se tiče promene uređivačke politike Informativnog programa, mi članovi Sindikata Nezavisnost RTS spremno izražavamo solidarnost sa ovim zahtevom, smatrajući da je promena opisana u njemu više negopotrebna i da joj je krajnje vreme s obzirom na čitavu društvenu situaciju u kojoj se nalazimo", navedeno je u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost RTS istovremeno podseća da je javnosti odavno predočio više svojih zahteva iste sadržine.

"Smatramo da smo se pozivu univerzitetskih profesoraodazvali mnogo ranije nego što je taj poziv uopšte upućen", ističu članovi Sindikata Nezavisnost RTS, podsećajući da su još u januaru 2019. u tekstu "Kula od karata" upozorili upravu RTS da program javnog servisa "klizi u neodrživu varijantu sirove propagande" i ukazali upravi da im je "jedini poslodavac narod koji plaća pretplatu" na program RTS.

Ističe se i da je u martu 2019. godine, povodom upada demonstranata „1 od 5 miliona“ u prostorije zgrade RTS, Sindikat Nezavisnost RTS pod naslovom "Narod je vrhovni nosilac legitimiteta" podsetio direktora javnog servisa Srbije Dragana Bujoševića „da je, odredbama zakona koji su na snazi u oblasti medijske sfere, Radio-televizija Srbijeuz Radio-televiziju Vojvodine, određena u statusu Javnog medijskog servisa i da prema tome mora da sledi samo interesnaroda, a nikako vladajućeg režima".

Navodi se i otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću iz aprilu 2019. pod naslovom "Nećemo Vam dozvoliti danas nipodaštavate", upućeno povodom njegove izjave na gradilištu Kliničkog centra Srbije u kojoj je jednom rečenicom omalovažio sve radnike RTS rekavši da o toj medijskoj kući misli "sigurno mnogo lošije" nego opozicija.

Sindikat je tada predsedniku Srbije poručio kako njegove primedbe na uređivačku politiku "nikako ne znače da Informativni program već odavno nije prešao granicu dobrog ukusa u plasiranju vesti" njemu.

Sindikat podseća na još nekoliko tekstova kojima je ukazivao da je ponašanje uprave Radio-televizije Srbije i zahtevao da "javni servis počne da javnosti nudi ono što, bilo vlast bilo opozicija, od javnosti pokušavaju da sakriju, jer nije vest ono što na konferenciji za novinare saopšte portparolii lideri opozicionih ili vladajućih stranaka, već ono što su pokušali da sakriju".

"Nas u sindikatu Nezavisnost RTS iskreno raduje da je napokon i jedan ovako respektabilan sastav univerzitetskih radnika izašao u javnost sa sličnim zahtevima.

"To nas učvršćuje u nadi da ćemo iz trenutne medijske situacije obeležene tabloidnim kalom i medijskom manipulacijom javnogservisa koji svojim gledaocima selektivno predočava našu stvarnost jednog dana dospeti do nivoa demokratskog standarda", ističe se u saopštenju.

Ti standari podrazumevaju, kako se navodi, "slobodne ljude koji primaju slobodno izražene informacije: netendenciozne, analitičke i kritičke prema svim akterima javnog života".

Sindikat Nezavisnost ističe da je "jedan od tri reprezentativna sindikata u RTS" i da su svesni kako "u sastavu tako mnogobrojnog članstva ne mogu svi biti preokupirani isključivo uzvišenim idejama socijalne i svake druge pravde" uz ocenu da će "osiromašen narod uvek džep pretpostaviti etici".

Čelnici sindikata Nezavisnost RTS pozvali su sve kolege izjavnog servisa "da razmisle i podrže" njihov apel kojim sustali uz univerzitetske profesore.

"Jer samo mi koji dobro znamo kako je to tumarati po mračnim predelima medijske kaljuge, kao što je bila ona iz ’90-ih,znamo kako veličanstveno može biti snagom svoje volje popetise na visove lične i kolektivne slobode", navedeno je u saopštenju sindikata Nezavisnost RTS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi