Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Proces krivičnog gonjenja uzbunjivača Obradovića pratiće evropske institucije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 01. 2020.

Autor: FoNet Izvor: N1

Proces krivičnog gonjenja uzbunjivača Obradovića pratiće evropske institucije

Zbog ozbiljne zabrinutosti za nezavisnost i integritet srpskog krivično-pravnog sistema, proces krivičnog gonjenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića pratiće međunarodni posmatrači koji će vršiti monitoring, saopštili su Koalicija jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača i Evropski centar za prava uzbunjivača.

Međunarodni pravni stručnjaci pozvani su u Beograd kako bi osigurali usklađenost procesa krivičnog gonjenja i suđenja sa svim evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i listu nužnih elemenata koje je potrebno ispuniti da bi se jednoj zemlji priznalo da primenjuje vladavinu prava, koju je 2016. godine usvojila Venecijanska komisija.

Posmatrači koji imaju iskustvo u nizu evropskih i međunarodnih praksi vladavine prava nadgledaće sve istražne, tužilačke i sudske radnje i odluke, uključujući i prisustvo u sudnici tokom bilo kog sudskog postupka, kako bi osigurali da Obradović dobije fer, transparentan i pravovremen postupak sprovođenja pravde.

U saopštenju se navodi da su posmatrači potrebni kako bi obezbedili fer suđenje Obradoviću, jer uprkos dugogodišnjim dobro finansiranim naporima da se poboljšaju nezavisnost i integritet srpskog pravosudnog sistema, on i dalje podleže političkim manipulacijama i zloupotrebama.

Evropska komisija je prošle godine izvestila da je "korupcija u srpskim sudovima rasprostranjena" što "ostavlja prostor za neprikladan politički uticaj na sudstvo".

Srpski krivično-pravni sistem zauzima 78. mesto na listi od 126 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem Indeksa vladavine prava Svetskog projekta za pravdu.

Ocenjena sa 0,38 od maksimalnih 1.0, Srbija se našla u društvu Obale Slonovače, Libana, Maroka i Tanzanije, a posebno loše rezultate postigla je u domenu posedovanja nepristrasnih sudova koji su oslobođeni neprikladnog vladinog uticaja.

Obradovića su 18. septembra 2019. uhapsili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, nakon što je u aferi Krušik identifikovan kao uzbunjivač, a tri dana pre toga portal "Arms voč" objavio je da je fabrika Krušik umešana u izvoz municije koja je završavala u rukama Islamske države.

Tužilaštvo tereti Obradovića za odavanje poslovnih tajni, što je kažnjivo sa do deset godina zatvora. Nakon što je prvobitno zatvoren, Obradović je posle građanskih protesta i pažnje međunarodnih medija najpre prebačen u kućni pritvor, a onda pušten da se brani sa slobode.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi