Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prvo Vesić, pa Vulin - sumnja u to da vlast čita elektronsku poštu novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 02. 2020.

Autor: Žaklina Tatalović Izvor: N1

Prvo Vesić, pa Vulin - sumnja u to da vlast čita elektronsku poštu novinara

Ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarisao je autorski tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca u kojem piše o odnosima sa Rusijom i o ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. Jedini problem je što taj tekst nigde nije objavljen, već je ostao samo u elektronskoj prepisci urednika Nedeljnika i bivšeg ministra. Redakcija zbog toga pita kako je Vulin znao o čemu Šutanovac piše.

Ko prisluškuje novinare i presreće novinarske mejlove nije pitanje koje se prvi put postavlja u Srbiji. U Nedeljniku kažu da su oni trenutno na meti. Urednik Veljko Lalić objašnjava da je komunikacija sa bivšim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, koji ponudio i poslao svoj tekst redakciji, dospela u javnost.

"Tekst koji je nama poslao Šutanovac u ponedeljak jeste tekst u kome se govori o srpsko-ruskim odnosima i to je ono što je komentarisao Aleksandar Vulin sa tom razlikom što taj tekst nikada nije izašao ni na našem portalu, posebno ne u novinama tako da mislim da je to jedan potpuni dokaz onoga što sam i pričao sa bivšim ministrom, da je neko presreo ili njegovu poruku ili moju", kazao je Lalić.

U prvom saopštenju ministar Vulin napominje da kad god dolazi ministar odbrane Rusije, Šutanovac napadne Srbiju, a sve to govori reagujući na njegov kako se navodi, autorski tekst za Nedeljnik koji nije objavljen.

"Nemam nikakvu dilemu da je to gospodin Vulin pročitao, međutim, ono što je očigledno nije obratio pažnju, taj tekst nije nigde objavljen ni na sajtu ni u štampanom izdanju i u situaciji u kojoj su se našli u Ministarstvu odbrane pokušavaju da se izvuku i spinuju da se sve odnosi na intervju koji je dat Kuriru u kome se ni jednom reči ne bavim odnosima Srbije i Rusije, kritikujem rad gospodina Vulina, ali ne postoji ni jedan spoljno-politički element koji se odnosi na saradnju sa Rusijom ili dolazak ministra Šojgua", izjavio je Šutanovac.

Čak je i list Kurir koji je objavio saopštenje Ministarstva odbrane napomenuo da Vulin kritikuje ono što je Šutanovac napisao za Nedeljnik.

Kasno sinoć iz Ministarstva odbrane stiže izvinjenje PR-a ministar Vulina Jane Popović Ćosić.

"Šutanovac je svoje uvrede izrekao u Kuriru i na njih smo reagovali. Izvinjavamo se Kuriru zbog grube greške u kojoj nismo napisali ime redakcije, a Nedeljniku jer smo ga pomenuli bez povoda", napisala je Popović Ćosić.

"To je PR služba, ona bi morala da razlikuje šta je Nedeljnik, šta je Kurir, pa bi morala da razlikuje šta je autorski tekst, a šta je intervju. Intervju u Kuriru je politički intervju u kome priča o SZS i bojkotu, dakle ne pominje Šojgua, to nije intervju o srpsko-ruskim odnosima", naglasio je Lalić.

Ministar odbrane je, tvrde u NUNS-u, i dalje zarobljen u 90-im godinama, vodi ratnu politiku zbog čega, kažu, ne čude ni reakcije na tekstove koji će tek možda biti objavljeni.

"Ministar odbrane je jedna od najvećih sramota koju je Srbija doživela u novijoj istoriji, to govorim poznajući političku scenu poslednjih 30 godina, ja da sam oficir Vojske Srbije, ja bih se zapitao svako jutro kad obučem uniformu i stavim šapku, kome ja to salutiram i zašto sebi ovo dozvoljavam", izjavio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić za N1.

Ministar Vulin nije prvi političar koji možda čita novinarske mejlove. Nedavno je to priznao i zamenik gradonačelnika Beograda.

"Ja ću danas objaviti mejl koji sam dobio, a koji je vama poslao urednik Ćosić", rekao je Vesić u junu prošle godine.

A po ugledu na gradonačelnika Novog Sada, i ministar odbrane tražiće istragu od nadležnih organa o sebi.

U poslednjem saopštenju Aleksandar Vulin navodi da će lično podneti prijavu kako bi počeo proces ispitivanja navoda da je nelegalno došao u posed elektronske prepiske glavnog urednika lista Nedeljnik Veljka Lalića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi