Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Subotić: RTS služi samo vladajućoj klasi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 02. 2020.

Autor: K. Živanović Izvor: Danas

Protest akademske zajednice u subotu ispred zgrade javnog servisa

Subotić: RTS služi samo vladajućoj klasi

Na Trgu Nikole Pašića u subotu biće održan protest u organizaciji profesora koji su zahtevali promenu uređivačke politike Radio televizije Srbije i ostavke njenog rukovodstva.

Na skupu pod nazivom „Protest profesora za novi RTS“, koji počinje u 18 časova, govoriće i istoričarka umetnosti Irina Subotić koja smatra da javni servis ne radi u opštem interesu, već služi vladajućoj klasi.

– Akademska zajednica mora da kaže javno ono što smatra da je opšti interes i posebno da se mladima da bar malo nade, a to je što širi krug ljudi koji se ne slažu sa uređivačkom politikom RTS-a. Javni servis ne služi svima već samo jednoj, vladajućoj klasi – ističe Subotić za Danas.

Na skupu će govoriti i naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović, inicijator zahteva za promenu uređivačke politike javnog servisa i pokretač peticije akademske zajednice koju je potpisalo više od 150 univerzitetskih profesora. Na zahteve koje su upućeni Upravnom odboru, direktoru i urednicima RTS-a, niko od nadležnih nije odgovorio.

– Nema nikakvih reakcija od strane RTS-a, što nedvosmisleno ukazuje na to da ta televizija nije javni servis, već je ekspozitura vladajuće stranke zadužena za obmanjivanje građana. Subotnji protest je prilika da građani pokažu da ne pristaju na to da im neko vređa inteligenciju obmanama kako je Srbija u zlatnom dobu dok žive u državi koja se raspada usled nezajažljive pljačke pojedinaca iz vladajuće klike – naglašava Prvanović za Danas. On dodaje da ukoliko građani na snažan način iskažu svoje nepristajanje na laži i lopovluk, moguće je da će ova subota „biti dan kada kreće proleće“.

– Već smo jednom srušili diktaturu i niko ne treba da sumnja u to da to možemo opet. Sveopšta pobuna građana je neophodna i kao što je nekad ustanak bio vezan za Takovo, sada je naša pobuna vezana za Takovsku – smatra Prvanović.

Potpisnici zahteva za promenom uređivačke politike javnog servisa traže od RTS-a da pod hitno obezbedi objektivno izveštavanje o svim aktuelnim i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi i da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera „Đilasovih miliona“ i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji. Zahtevi je pre više od mesec dana predat nadležnima u RTS-u.

Govornici

Na protestu u subotu će sem profesorke Subotić govoriti i novinari Željko Bodrožić i Gordana Suša. Okupljeni će posle toga otići do RTS-a gde će im pokloniti Zakon o javnim medijskim servisima. Tu će se skupu obratiti i novinari Vladan Čokić i Rade Radovanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi