Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Simonović: Portal nova.rs istraživaće pozadine događaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 02. 2020.

Izvor: N1

Simonović: Portal nova.rs istraživaće pozadine događaja

Koncept portala nova.rs, koji danas počinje sa radom, biće pre svega istraživanje pozadine događaja, a ne samo puko prenošenje izjava ili izveštaja o događajiima koji su se dogodili, rekao je u Novom danu Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik tog portala.

"Posebnu pažnju posvetićemo uvek istraživanju odgovora na sva pitanja i istraživaćemo pozadinu svih događaja, nećemo samo prenositi izjave javnih ličnosti, političara, vlasti i opozicije", rekao je on.

Portal okuplja redakciju, kako je najavio, vrhunskih novinara i urednika, a poznate ličnosti iz različitih oblasti javnog života pisaće svoje osvrte – među njima su i Vedrana Rudan, Dragan Ambrozić, Luna Lu, Ranko Pivljanin, Milenko Vasović, Milan Vlajčić, uskoro i Mira Furlan i Peca Popović, kao i Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.

Simonović je rekao da je posebno ponosan što će vratiti kulturu u javni prostor, iz svake oblasti kulturnog života će imati najbolje analize i davaće odgovore na to šta je dobro, a šta loše u kulturi.

Posetioci portala će danas, dodao je, moći da besplatno pogledaju prvu epizodu serije Ubice mog oca.

"Srbija 21 - precenili sebe, nemaju šansu osim pomoći vlasti"

Govoreći o najavljenom ukidanju kosovskih taksi, Simonović je kazao da očekuje da će Aljbin Kurti, kosovski premijer, popustiti u zahtevima.

"Jer tamo ipak odlučuje SAD, a najmanje administracija u Prištini. Sigurno će ukinuti takse, možda ne za dve nedelje, ali pod pritiskom Amerike, koji je presudan, sigurno će se to desiti", ocenio je.

On je rekao da veruje da će specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel "to isterati do kraja". "Posebno sa funkcijom koju sad ima u Vašingtonu, sigurno će to isterati do kraja i Kurti će ukinuti takse".

Simonović ipak ne veruje da će uskoro doći do istinskog pomirenja u regionu.

"Nećemo se pomiriti ni sa Albancima, ni ostalima u regionu, sve dok imamo na svim stranama vlasti kakve imamo, koje se predstavljaju kao mirotvorci, a potpiruju mržnju. To su ljudi koji su to radili od kad se bave politikom i ne mogu da pobegnu od sebe. Značajnijeg pomirenja u regionu nema, možda tek sa nekim novim generacijama političara", istakao je.

Govoreći o izborima i bojkotu, Simonović je rekao da ga je iznenadilo okupljanje u organizaciju Srbija 21, ali da ne očekuje da pređu cenzus, kao i da je opozicija trebalo da podrži izlazak na lokalne izbore u Šapcu i Paraćinu.

"Srbija 21 malo me je iznenadila okupljanjem, sačekaću da vidim šta imaju da kažu. Ne bih mogao sad da kažem da su Vučićeva opozicija, ali nadam se da će oni to demantovati sledećim potezima", dodao je.

 "Mislim da nemaju šansu da pređu ni cenzus od tri odsto, ne bi osvojili ni dva odsto ako im u tome izdašno ne pomogne vlast. Predstavljaju se dva meseca pred izbore, osnivaju neku političku organizaciju, sad su postali javni, tek treba da ljudima u Srbiji objasne ko su i šta su... možda su precenili sebe, nemaju šansu - osim pomoći vlasti", naveo je.

Simonović je rekao i da ga je iznenadilo uključivanje Gordane Čomić u Srbiju 21. "Smeta mi kad je sad nazivaju pogrdnim imenima, dosta je doprinela za poboljšanje demokratske kulture, ali žao mi je što je sad u tom društvu", kazao je.

On se složio sa mišljenjem da će Nebojša Zelenović i Saša Paunović imati uspeha na izborima u svojim opštinama, samo ako im to dozvoli SNS.

"Previše su samouvereno ušli u to da su nepobedivi u svojim opštinama, to može da im se osveti, i zbunjuju ljude, jer i tamo ima onih koji će podržati bojkot, teško je voditi kampanju – bojkot na republičkom novou, na lokalnom izlazak, to može da im oteža pobedu", navodi.

Simonović je ocenio i da je previše dato prostora toj temi na pogrešan način. "U njihovoj odluci da idu na izbore trebalo je da ih podrže oni koji su im saveznici, a ne da ih satanizuju", zaključio je.

Govoreći o "slučaju Jutka" i "cirkusu" oko njegovog kandidovanja, on je ocenio da je to najbolja slika današnje Srbije. "Najmračnija, najružnija i najprimitivnija, taj primitivizam se toliko širi po Srbiji da je to zastrašujuće", kazao je on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi