Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: Bez prekršaja kodeksa za Ozon pres
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 02. 2020.

Autor: Vesna Radojević Izvor: Raskrikavanje

Savet za štampu: Bez prekršaja kodeksa za Ozon pres

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu nisu mogli da se usaglase na sinoćnoj sednici da li je čačanski portal Ozon pres prekršio Kodeks time što je na svom sajtu odobravao uvredljive komentare čitalaca ispod teksta o predsedniku Pokreta 3 plus, Vladici Gavriloviću. Takođe su odlučili da isti portal nije prekršio Kodeks novinara zbog komentara čitalaca na račun potpredsednice tog pokreta, Daliborke Nestorović.

Tekst „Vladica Gavrlović na izborima sa malinarima“ i uvredljivi komentari čitalaca uznemirili su članove Pokreta za decu 3 plus. Zbog toga je na isti tekst upućeno dve žalbe, jedna u ime Vladice Gavrlovića, predsednika tog pokreta, druga u ime potpredsednice Daliborke Nestorović.

Žale se pre svega zbog odobrenih i uvredljivih komentara čitalaca na njihov račun.

U slučaju Gavrilovića, Komisija Saveta za štampu nije mogla da donese odluku jer nije bilo više od osam glasova za ili protiv odluke da je u ovom slučaju prekršen Kodeks.

U drugom slučaju koji se odnose na komentare u kojima se spominje potpredsedsnica Pokreta 3 plus, Daliborka Nestorović, članovi Komisije za žalbu Saveta za štampu doneli su odluku da Ozon pres nije prekršio Kodeks.

Inače, sednici su prisustvovali i podnosioci žalbi koji su prilično burno reagovali na odluke članova Komisije Saveta za štampu.

Gavrilović je optužio Komisiju da je pristrasna jer „nisu uzeli u obzir činjenicu da je neistina da on izlazi na izbore“. Međutim, odgovoreno mu da je Komisija raspravljala samo o onome na šta se on žalio, te da se on u žalbi nije osvrnuo i na istinitost izveštavanja.

„U ovoj Komisiji sedi sedam žena. Teško mi je što ste doneli odluku da nije prekršen kodeks kada se za jednu majku kaže da je pod*uzna muva“, rekla je Daliborka Nestorović.

Članovi Komisije reagovali su i na ovu izjavu, navodeći da u žalbi ovakavog komentara nije bilo.

Savet za štampu: Lokalni mediji dosledni poštovaoci Kodeksa

Savet za štampu analizirao je šest lokalnih štampanih medija, uglavnom nedeljnika u periodu od jula do novembra prošle godine.

Kako navode, opšti je zaključak da su lokalni mediji dosledni poštovaoci Kodeksa novinara Srbije, i da su greške više plod nedovoljnog razumevanja nijansi Kodeksa, nego njegovog opšteg nepoznavanja.

Kao „najdrastičniji“ primer navode list Pančevac, koji je objavljivao istovetne prekršaje skrivenog oglašavanja i neosnovanog optuživanja jedne osobe zbog sukoba izdavača i novinara sa njom.

„Najveći broj prekršaja imao je list Kragujevačke, 72, na drugom mestu je Pančevac sa 34, potom Grad sa tri, Lozničke novosti sa dva, Nova naša reč sa jednim i Sremske novine koje nemaju ni jedan prekršaj“, navodi se u analizi.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi