Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radomir Nikolić ometa rad novinara tokom epidemije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2020.

Autor: Aleksandra Petrović Izvor: Nova S

Radomir Nikolić ometa rad novinara tokom epidemije

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će Zaključak Vlade Srbije kojim su sve informacije o virusu Kovid 19 centralizovane biti povučen, međutim za većinu novinara u Kragujevcu, ova najava neće uneti mnogo promena, jer su Radomir Nikolić gradonačelnik i Predrag Sazdanović direktor Kliničkog centra, sa praksom upućivanja na republički Krizni stab, počeli mnogo pre zvanične naredbe.

Od uvođenja vanrednog stanja, direktor Kliničkog centra nije održao nijednu konferenciju za novinare, dok se gradonačelnik Radomir Nikolić, pred novinarima pojavio samo jednom, na prvoj i jedinoj konferenciji Kriznog štaba. Tada je najavio svakodnevnu i kontinuiranu komunikaciju sa medijima, ali do toga nikada nije ni došlo, pa je zid ćutanja ponovo vraćen ispred institucija, koje jedine mogu da spreče širenje dezinformacija i panike među građanima.

Novinarka agencije Beta, Gordana Mirović za portal Nova.rs kaže da je ovakvim neodgovornim ponašanjem prema novinarima, ali pre svega prema građanima, javnost ostala uskraćena za mnoge odgovore, za koje je nadležan isključivo direktor Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović.

“Građani imaju pravo da znaju i da pravovremeno budu obavešteni koliko je pacijenata hospitalizovano u Kragujevcu, odakle su, kakvo je njihovo stanje, koliki su kapaciteti za smeštaj zaraženih, da li ima dovoljno respiratora, da li su zdravstveni radnici adekvatno zaštićeni i kako je organizovan rad drugih službi u Kliničkom centru. Nema nijednog razloga da se o tome ćuti, a javnost je ostala bez odgovora”, navodi Gordana Mirović dodajući da ni sama ne može da izbroji mejlove i sms poruke koje je poslala direktoru Sazdanoviću na sve dostupne brojeve i adrese.

Sa druge strane, novinarka Mirović istiće da je Institut za javno zdravlje iz Kragujevca, novinarima redovno davao informacije o broju testirani građana i povrđenih na koronavirus, a i da su Zaključkom Vlade o centralizovanju informacija, novinarima u Kragujevcu zatvorena jedina vrata za zvanične podatke.

Nedostatak informacija otvara vrata za strah i paniku

Ignorisanje telefonskih poziva i pravovremeno pružanje pravih i tačnih informacija, od zvaničnika iz nadležnih institucija, stvara atmosferu pogodnu za širene dezinformacija i panike kod građana. Jovanka Nikolić, odgovorna urednica regionalnog portala “Glas Šumadije”, kaže da se to najbolje vidi prema komentarima i fotografijama koje dobija od čitalaca.

“Pre nekoliko dana imali smo situaciju da su nam čitaoci slali fotografije šatora koji su postavljeni ispred Kliničkog centra. To ih je uznemirilo, a nagađanja na društvenim mrežama izazvala su strah i paniku”, objašnjava Nikolićeva.

“Naravno da od direktora Sazdanovića nismo mogli da dobijemo zvaničnu izjavu i objašnjenje. Preko privatnih poznanstava sa lekarima, prinuđeni smo da dolazimo do podatka, kako bismo umirili javnost. U ovom konkretnom slučaju u pitanju je bio trijažni šator, koji je u ovo vreme pandemije, generalno dobra stvar”, kaže Nikolićeva i dodaje da ne vidi razlog zbog čega direktor nije izašao pred novinare i svima to javno saopštio.

“Na kraju krajeva to je njegov posao. NIje on direktor svoje privatne klinike, pa da bira medije kojima će davati izjave, a kojima ne. Njegova je dužnost da informiše sve građane, jer je on direktor jednog od četiri klinička centra u Srbiji”, kaže odgovorna urednica portala “Glas Šumadije”.

Kroz isti scenario prolaze i novinari lokalnog portala “Presek”, koji su svim regularnim sredstvima komunikacije, pokušavali da dođu do odgovora iz Kliničkog centra.

“Verovali smo da će bar u ovoj situaciji doći do nekih promena, s obzirom na poplavu dezinformacija na društvenim mrežama. Naročito zbog činjenice što lokalni mediji , pogotovo portali, imaju daleko veći uticaj na informisanje Kragujevčana nego gradska televizija (RTK). Slična situacija je i sa televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, na kojima se lokalne informacije emituju ‘na kašičicu’. Mislim da su lokalni mediji sada ključni za brzo i tačno informisanje građana, prvenstveno zbog sprečavanja dezinformacija, kaže Miroslav Čer odgovorni urednik portala Pressek.rs.

Na medijski mrak koji vlada u Kragujevcu, reagovo je i Gradski odbor Narodne stranke, koji je pozvao gradonačelnika i direktora Kliničkog centra da prestanu da se kriju i dozvole novinarima da izveštavaju o epidemiološkoj situaciji.

“Ovde više nema mesta politici, mi smo reagovali kao građani. Svi vidimo kakve se dezinformacije šire društvenim mrežama, a jedini način za sprečavanje takvih vesti i panike je pravovremeno i tačno informisanje javnosti. Ne moraju svaki dan da prave konferencije, ali bi Klinički centar na svom sajtu mogao da se oglašava saopštenjima, koja bi mogli i građani da čitaju. Na sajtu čak nije otvoren ni poseban deo o Kovidu, kao što su to uradile brojne zdravstvene ustanove. Tamo su samo neke servisne informacije”, kaže za portal Nova.rs, Boris Herman predsednik GO Narodne stranke.

Novinari 10 redakcija uputili otvoreno pismo Ministarstvu zdravlja

Zbog nemogućnosti da tokom vanrednog stanja profesionalno i odgovorno izveštavaju o merama koje preduzimaju Grad Kragujevac i Klinički centar, novinari 10 redakcija i Udrženje građana ‘’Res publika’’ uputili su otvoreno pismo Ministarstvu zdravlja još 23. marta, zahtevajući da im se omogući redovna dnevna komunikacija sa nadležnim institucijama. Zvanični odgovor nikada nije stigao, ali je dva dana posle toga organizovana prva konferencija za novinare gradskog Kriznog štaba. Najnovijim Zaključkom Vlade Srbije o centralizovanom izveštavanju, izgleda da je to bila i poslednja konferencija za novinare.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi