Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji u regionu pišu o “drakonskim” merama u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2020.

Autor: Ana Vušović Marković Izvor: Nova.rs

Mediji u regionu pišu o “drakonskim” merama u Srbiji

Posle uvođenja policijskog časa u našoj zemlji i pretnje da će biti kažnjeni oni koji u etar puste informaciju neovlašećnog lica, mediji u regionu, zaprepašćeni ovim drakonskim merama, pišu da u Srbiji "onaj ko pogrešno protumači izjavu Kriznog štaba, može u zatvor."

Naime, Jutarnji list  je juče, dok se još nije desilo hapšenje naše koleginice Ane Lalić, pisao o Vladi Srbije koja je donela odluku prema kojoj je Krizni štab jedino telo ovlašćeno za službene informacije o epidemiološkoj situaciji u zemlji, što je potstaklo snažna protivljenja novinarskih udruženja, nevladinog sektora, strukovnih organizacija koje su tu odluku uporedile sa uvođenjem cenzure.

“Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili osobe koje ovlasti Krizni štab”, navedeno je u zaključku Vlade od 28. marta, koji je stupio na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku.

Naime, zaključkom je određeno i da svi gradonačelnici, predsednici opština i štabovi za vanredne situacije lokalnih samouprava, sve informacije u vezi sa koronavirusom na svojim područjima šalju isključivo i samo Kriznom štabu.

Isto važi i za zdravstvene ustanove, zdravstvene radnike ili osobe zadužene za pravna pitanja u zdravstvenoj ustanovi.

Vlada je upozorila da se svi informišu o preduzetim zdravstvenim merama, a informacije koje daju “neovlašćene osobe” ne mogu se smatrati “tačnim i proverenim”. Prema onima koji takve informacije daju, moguća je primena propisa “koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja”.

Kršenje Ustava

Takvi Vladini zaključci izazvali su niz kritika novinarskih udruženja, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka, a zajednički naziv većine je da zaključci izvršne vlasti nisu u skladu sa Ustavom Srbije, te da zbog svojih nejasnoća mogu skliznuti u cenzuru.

“Nije u skladu sa Ustavom, nije u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, nije ni u skladu sa Zakonom o javnom informisanju”, poručuje Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

“Ovo zaista može prerasti u cenzuru”, kaže ona, uz ocenu da “tako nešto ne treba da postoji čak ni u vreme vanrednog stanja”.

Na televiziji N1 uporedili su to stanje sa Mađarskom, podsećajući da je parlament u Budimpešti, u svrhu borbe protiv koronavirusa pre dva dana “odobrio zakon po kojem premijer (Viktor) Orban dobija praktično neograničeno pravo vladanja”.

“Tamošnji analitičari prepoznaju držanje koraka u poslednjim postupcima mađarskih i srpskih dužnosnika”, navodi N1, citirajući političkog komentatora Gabora Bodisa, koji ukazuje kako se “do grotesknih razmera” povećava sličnost čelnika dve države u odnosu prema medijima i da u Mađarskoj “ako neki novinar ili urednik pogrešno tumači stavove ili izjave kriznog štaba – može zaraditi zatvor”.

Novinarska udruženja zatražila su juče da Vlada “najhitnije ukine” odluku kojom se za obaveštavanje javnosti o koronavirusu ovlašćuje isključivo Krizni štab, uz upozorenje da to “može imati dalekosežno loše posledice”.

Vlada Srbije ima dva krizna štaba: zdravstveni, na čijem je čelu Ana Brnabić i ekonomski, koji vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Brnabić: Nema više privođenja

Naime, ono što su najavili to su i ostvarili, kada je sinoć naša koleginica, novinarka Ana Lalić privedena i određen joj je pritvor od 48 sati, zbog testa o KC Vojvodina. Njeno privođenje podiglo je, i bacilo prašinu u oči vlasti. Negativni komentari o postupku nadležnih i reakcije podrške Ani, nizale su se do jutarnjih časova na društvenim mrežama. Očigledno pod pritiskom i budni okom kako države, tako i regiona i cele Evrope, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je povodom ovog slučaja izjavila da joj je žao što se to dogodilo, ali da je širenje lažnih vesti tokom vanrednog stanja ozbiljan prekršaj.

“Apelovaću da više nema privođenja, čak i ljudi koji govore laži. Neka svako radi svoj posao, a Vlada će se više baviti da opovrgne te laži. Ne želim da dam izgovor Tanji Fajon, Harlemu Deziru da pričaju kako u Srbiji ne postoji sloboda govora, a učinili smo više od svih”, rekla je Brnabić gostujući na Radio televiziji Srbije.

Podsetimo, policija je u sredu uveče privela novinarku portala Nova.rs Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine (KCV) obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Lalić je, između ostalog, u tekstu navela da KCV ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi