Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ani Lalić i dalje preti kazna od pet godina zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2020.

Autor: Danijel Apro Izvor: Cenzolovka

Ani Lalić i dalje preti kazna od pet godina zatvora

Protiv Ane Lalić, novinarke portala Nova.rs, nastaviće se redovan postupak po optužnom predlogu za krivično delo izazivanja panike i nereda, potvrdio je za Cenzolovku njen advokat Srđan Kovačević, pošto je novinarka puštena iz Policijske uprave u Novom Sadu, gde joj je prošle noći određeno 48-časovno zadržavanje.

Radi se o kvalifikovanom obliku tog krivičnog dela (čl. 343 st. 2), što znači da Ani Lalić preti maksimalna kazna i do pet godina zatvora, jer je navodnu paniku izazvala „putem sredstava javnog informisanja“.

Prethodnu noć ona je provela u policijskoj stanici zbog teksta u kojem je iznela probleme u radu Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u vreme pandemije virusa kovid-19. Njen stan je pretresen i oduzeti su joj kompjuter i dva mobilna telefona.

Kovačević smatra da je simptomatično to što je prijava KCV podnesena Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje se prvobitno proglasilo nenadležnim i prosledilo slučaj Odeljenju za visokotehnološki kriminal, da bi se i ono proglasilo nenadležnim, te je cela priča još jednom prebačena u Novi Sad.

Prema Kovačevićevim rečima, tekstovi objavljeni na portalima nisu predmet interesovanja osnovnih tužilaštava, koja, kako kaže, nemaju sredstva ni mogućnosti čak ni da, na primer, utvrde da li je Ana Lalić zaista napisala taj tekst.

Ona je, s druge strane, već najavila da svoje izvore neće otkrivati.

„Novinarska tajna je zagarantovana. Ono što oni mogu jeste da pokušaju da do tih osoba eventualno dođu veštačenjem oduzetog laptopa i mobilnih telefona. Međutim, mi mislimo da oni ne smeju to da urade. Ako dođu do takvih podataka, biće to učinjeno nepravnim putem i na tako nešto ćemo se žaliti. I kompjuter i telefoni su zasad zaključani i nadamo se da će u razumnom roku biti vraćeni.“

Kovačević ističe da domaća sudska praksa nema iskustva s ovakvim slučajevim i da to jednako važi i za advokate i za državne organe.

„Vlada potpuna zbunjenost na svim nivoima. Ono što u ovom trenutku moramo pokušati jeste da zadržimo određeni nivo normalnosti i garantovanih prava na slobodu izgovorene reči. Moramo da poštujemo novinare, jer su baš oni ti koji u ovakvim situacijama mogu biti savest društva.“

Po puštanju na slobodu, Ana Lalić je uživo na Fejsbuk profilu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čijeg Upravnog odbora je član, rekla da je noć protekla „poprilično dinamično i bez sna“. Dodala je i da se „oseća zbunjeno“, te da „još nije stigla da odživi sve što se dogodilo“.

Kasnije je za portal Nova.rs ispričala da nijednog trenutka nije „zažalila zbog pisanja tog teksta“, kao i da je „uverena da radi pravu stvar“.

Pretresu njenog stana prisustvovao je i reporter lokalnog Radija 021 Žarko Bogosavljević, koji je istakao da „nije bilo potrebe da se novinarka satima zadržava u pritvoru“.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi