Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poverenik: Podaci o ličnosti zaraženih korona virusom ne smeju biti javni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2020.

Autor: Beta Izvor: Danas

Poverenik: Podaci o ličnosti zaraženih korona virusom ne smeju biti javni

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kazao je danas da podaci o ličnosti pacijenata zaraženih korona virusom ne smeju biti javni.

Marinović je za televiziju Prva rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici su u obavezi da podatke o pacijentima razmenjuju između sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da ti podaci ne smeju izaći iz okvira te struke.

Marinović je podsetio da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti „nultog pacijenta“ u medijima.

„To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život“, naveo je poverenik i dodao da „treba misliti o tome pre nego što se podaci objave“.

On je kazao da je apelovao na poslodavce da ne iznose podatke o zaraženima, navodeći da je bitno da zaraženi ne dolaze na posao kao i da ostali zaposleni budu upućeni da je „neko od kolega zaražen“ ali ne i podatke o ličnosti.

Marinović je naveo da su građanima i tokom vanrednog stanja dostupne sve informacije kao i do sada, ali je dodao „nema neposrednog kontakta“ sa građanima, već se komunikacija odvija putem mejla.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

06.04.

2020.

Слободан [neregistrovani] u 22:45

АПСУРД

Како знатижељан новинар да направи истиниту репортажу о, на пример, зараженој особи од корона вируса ако не зна ни ко је то!? Одакле да крене? Па, доктори питају сваког оболелог са којим људима је у последње време оболели био у контакту да би и те људе позвали на тестирање и утврдили да ли су позитивни или негативни. Како здрави да знају да ли треба да оду на тестирање јер не знају ко из њиховог окружења има корона вирус!? Па, тако ће зараза само да се шири као непрекидан ланац. Премијер Енглеске и Принц Чарлс као и многе друге познате личности си јавно објавиле да имају корона вирус - тако су људима из свог окружења ставили до знања да и они оду да се тестирају!!! Медији објаве име обичног лопова а имена оболелих од корона вируса се крију. То буди сумњу да неко крије праву истину и манипулише подацима. Новинари онда не могу брзо да истраже цео случај и да упознају јавност са искуствима оболелих, лечених и излечених!!!

Odgovori
pon

06.04.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 20:53

svašta

Pa nije sramota biti bolestan, a dobro je da se zna ko je zaražen, da bi se izbegli kontakti i dalja zaraza. Nema zaštite podataka u vremenu pandemije.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi