Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poverenik za Insajder o reportaži Pink-a iz Infektivne: Nedozvoljeno objavljivanje podataka i slika pacijenata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2020.

Izvor: Insajder

Poverenik za Insajder o reportaži Pink-a iz Infektivne: Nedozvoljeno objavljivanje podataka i slika pacijenata

Nadležni u Kliničkom centru Srbije dozvolili su ekipi komercijalne televizije Pink da snimi prostor Klinike za Infektivne i tropske bolesti u Beogradu gde se trenutno leče najteže oboleli od koronavirusa, a na pojedinim kadrovima jasno su se videla čak i njihova imena. Poverenik za zaštitu informacija i podataka o ličnosti Milan Marinović za Insajder kaže da je javno objavljivanje zdravstvenog stanja pacijenata nedozvoljeno.

„Javno objavljivanje podataka o zdravlju pojedinaca kao i emitovanje slika gde se može nedvosmisleno utvrditi o kom pacijentu je reč je drastično kršenje propisa“, kaže za Insajder Milan Marinović, poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti.

Televizija Pink sinoć je emitovala ekskluzivnu reportažu iz Infektivne klinike u Beogradu nakon čega je i printskrinove snimljenog materijala objavila na svom portalu. Osim razgovora sa direktorom klinike Goranom Stevanovićem i njegovim kolegama, emitovani su i krupni kadrovi pacijenata koji su teško oboleli. U jednom trenutku na snimku se jasno videlo i ime i prezime jednog od njih. Televizija Pink danas emituje snimke na kojima nije moguće videti ove lične podatke građana.

Iako su slične reportaže uradili i novinari svetskih agencija i medija poput Rojtersa i CNN-a, ni na jednom od tih snimaka podaci o ličnosti pacijenata, bez njihovih dozvola, nisu emitovani.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi