Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NATO StratKom: Sputnjik Srbija podstiče podele na Zapadnom Balkanu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 05. 2020.

Autor: Tanjug Izvor: RTV

NATO StratKom: Sputnjik Srbija podstiče podele na Zapadnom Balkanu

NATO Centar za strateške komunikacije ocenjuje da portal Sputnjik Srbija svojim izveštavanjem "pojačava percepciju podele između pro-zapadnih i pro-istočnih snaga na Zapadnom Balkanu".

Analiza ukazuje da Sputnjik pro zapadne zemlje regiona predstavlja kao "slabe i korumpirane", a Srbiju kao "simpatizera Rusije" i "uspešnu priču" u regionu, navodi se u izveštaju.

"Oni koji su bliski Zapadu (Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora) predstavljani su negativnije i često povezivani sa kriminalom i korupcijom. Predstavljani su kao da su izgubili svoj suverenitet u odnosu sa Zapadom i da im je ostavljeno tek malo autonomije da sami donose odluke. Srbija je predstavljena kao simpatizer Rusije i samim tim uspešna priča u regionu", navodi izvešataj NATO.

Analiza NATO Stratkom centra, koju prenosi EU Centar za strateške komunikacije na svojoj stranici "EU protiv dezinfomacija", rađena je na osnovu objavljivanog internet sadržaja Sputnjika Srbija tokom 2018. godine.

Istraživači kažu da su u tom periodu identifikovali 617 izveštaja koji promovišu stav da je EU hegemonistički nastrojena.

Navodi se da je u 386 tekstova Sputnjik Srbija tvrdio da je Zapadni Balkan pod uticajem EU, kao kada je bilo reči o referendumu u Severnoj Makedoniji.

Da EU nije bila sposobna da izađe na kraj sa migracionom krizom navodi se u 75 izveštaja, dok je 360 tekstova, prema analizi NATO StratKom, Sputnjik predstavio Zapadni Balkan kao "bojno polje EU", pri čemu se Rusija pominje kao suparnik EU u 189 slučajeva.

Analiza NATO istraživača navodi da je Kosovo posebno predstavljano kao specifična "oblast rivalstva" EU i Rusije, pri čemu se Rusija predstavlja kao ona koji podržava Srbe na Kosovu, a da je EU "na strani Albanaca".

U zaključku se navodi da se "Sputnjik Srbija predstavlja kao profesionalni medij", pri čemu se 88 odsto sadržaja odnosilo na vesti čije su činjenice "uglavnom neutralno prenošene. "

"To je ponekad kombinovano sa pogrešnim elementima i preterivanjima, koji su su namenjeni oblikovanju javnog mišljenja", navodi se u analizi.

NATO Stratkom zaključuje da narativ Sputnjika Srbija, kao i u slučaju drugih međa koje sponzoriše Kremlj, često dovodi do pojave straha, nelagode i nesigurnosti kod publike.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

27.05.

2020.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 19:23

ЦИНИЗАМ!

Чист цинизам је да НАТО говори о извештавању медија на овим просторима, када се зна каква је све непочинства урадио на овом простору.
Безобразлук!

Odgovori
sre

27.05.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 15:13

Велика тројица

Огромна већина Срба су за Трампа, Путина и Сија, а против су Сороша и дубоке државе, без обзира да ли је америчка, руска или кинеска.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi