Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tramp se ne šali - uredba o društvenim mrežama čeka na potpis
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 05. 2020.

Autor: Rojters Izvor: RTS

Tramp se ne šali - uredba o društvenim mrežama čeka na potpis

Nakon što je Donald Tramp u sredu zapretio da će zatvoriti društvene mreže, iz Bele kuće je saopšteno da će američki predsednik zaista potpisati izvršnu uredbu koja se odonosi na kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže.

Zvaničnici nisu saopštili više detalja, pa je još uvek nejasno kako bi Tramp mogao da ispuni svoje obećanje da će zatvoriti privatne kompanije, uključujući i "Tviter".

Predsednik SAD je u sredu najavio da će zatvoriti kompanije koje se bave društvenim mrežama zbog navodnog mešanja u izborni proces. 

Trampove pretnje su usledile nakon što je Tviter njegovoj objavi o glasanju poštom dodao napomenu "proverite podatke".

Džek Dorsi, izvršni direktor Tvitera, objasnio je da je Trampovom tvitu dodata napomena jer bi mogao ljude da dovede u zabludu da ne moraju da se registruju kako bi glasali.

Pravni stručnjaci tvrde da Prvi amandman američkog ustava značajno ograničava Trampov manevarski prostor i mogućnost da stvarno zabrani društvene mreže.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je rekao za Foks njuz da cenzurisanje društvenih mreža nije baš pravi potez administracije koja je navodno zabrinuta zbog cenzure.

Za razliku od Tvitera, Trampova objava o glasanju poštom je na Fejsbuku ostala netaknuta.

"Konzervativci osećaju da društvene mreže ućutkuju konzervativne glasove. Strogo ćemo ih regulisati ili potpuno ugasiti", napisao je Tramp na Tviteru.

Istakao je da velike tehnološke kompanije pokušavaju da pred izbore iskoriste svoju moć i da "više nema slobode" ako uspeju u tome.

"Nikada neću dozvoliti da se to dogodi! Probali su jako i 2016, ali su izgubili. Sada su potpuno poludeli. Ostanite uključeni", napisao je Tramp.

Donald Tramp redovno koristi Tviter i na njemu objavljuje i najvažnije odluke američke administaracije, a prati ga više od 80 miliona ljudi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi