Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sudovi podilaze tabloidima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2020.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Prorežimskom tabloidu Kurir zabranjeno da vređa Jugoslava Ćosića, programskog direktora N1

Sudovi podilaze tabloidima

Viši sud u Beogradu zabranio je dnevnom listu Kurir i njegovom portalu da objavljuju informacije kojima se vređa dostojanstvo ličnosti Jugoslava Ćosića, programskog direktora N1.

Ova presuda je svojevrstan presedan, jer su do sada za izgovorene laži, vređanja i klevete tabloidi prolazili nekažnjeno, ili pak plaćali simbolične novčane kazne, pa ponovo nastavljali po starom.

Tražiti zabranu vređanja ili povećati novčane kazne, jedini je način kojim se može stati na put prorežimskim glasilima koji satanizuju svakog kritičara vlasti, saglasni su sagovornici Danasa, uz podsećanje da tužilaštvo, odnosno sud u ovakvim procesima imaju ključnu ulogu.

Kurir je na presudu Višeg suda uložio žalbu, ali je Sudsko veće Višeg suda u Beogradu odbilo prigovor odgovornog urednika dnevnih novina Kurir i portala Kurir.rs i potvrdilo prvostepeno rešenje, kojim je određena privremena mera zabrane odgovornom uredniku Kurira da ponovo objavljuje informacije kojima se vređa dostojanstvo ličnosti Jugoslava Ćosića.

Podsetimo, Ćosić je pred Višim sudom u Beogradu pokrenuo postupak protiv odgovornog urednika dnevnih novina Kurir i portala Kurir.rs zbog objavljivanja više tekstova tokom aprila 2020. godine, koji sadrže neistinite i uvredljive informacije kojima se vređa dostojanstvo njegove ličnosti. Izrečena privremena mera ostaje na snazi do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka.

Na pitanje da li je ova vrsta postupka način da se stane na put tabloidnim lažima, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić odgovara sa – očigledno.

– Vidimo sada na delu kako postoje instrumenti da se spreči brutalna kriminalizacija profesionalnih novinara a i svih drugih koji se kritički odnose prema vlasti, a koju godinama bestijalno sprovode Vučićevi propagandni buzdovani. Postoje zakonski instrumenti i da se spreči čerečenje po društvenim mrežama, i da se u red uvedu vlasnici televizija sa nacionalnom frekvencijom, i da se tandem propagandista sa RTS „privede poznaniju prava“, ali do sada nisu iskorišćeni – ističe Bodrožić za Danas.

On dodaje da se nada da će ovaj primer u slučaju kolege Jugoslava Ćosića protiv Vučićevog tabloida biti stimulativan drugim sudijama, a naročito tužiocima i inspektorima za borbu protiv organizovanog kriminala da u punom kapacitetu rade svoj posao i koriste svoje ingerencije i prava, „te pokušaju da spasu što se spasti može u ovom odavno devastiranom društvu i opljačkanoj državi“.

Tabloidi u Srbiji na dnevnom nivou plasiraju bar po jednu lažnu vest samo na naslovnim stranama, a višestruko krše novinarske kodekse.

Istovremeno, dobijaju najviše novčanih sredstava od države na republičkim i lokalnim medijskim konkursima, te je jasno zbog čega su im mete kritičari vlasti – nezavisni mediji i predstavnici opozicije.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najčešći je predmet tabloidne satanizacije, te je gotovo nemoguće naći epitet kojim ga nisu „krasili“.

On je podnosio tužbe protiv brojnih režimskim glasila, i uglavnom ih dobijao ukoliko sud nije „razvlačio“ slučaj.

Dobijeni novac uvek je uplaćivao u humanitarne svrhe, međutim, tabloidi koji su kažnjavani zbog iznošenja neistina i kleveta nikada nisu objavljivali sudske presude, iako su po zakonu to dužni da urade, a kamoli izvinjenja.

Naprotiv, hajka nikada nije ni prestajala.

– Sve je to poražavajuće. Tabloidi pišu ono što im režim naredi ili prenose laži koje izgovaraju predstavnici vlasti. Tužim, gledam ih kako mi se smeju u lice ili ponavljaju laži kao Vesići, Vučićević… Sud ih uglavnom osudi ali je kazna oko 100.000 dinara, što oni sa osmehom plate i dalje isto govore ili objavljuju – kaže Đilas za Danas.

Prema njegovim rečima, kada bi sudovi dodeljivali kaznu u visini prodatog tiraža tog dana, tabloidi bi vrlo brzo prestali da lažu.

– Ali to se ne dešava, zaključuje naš sagovornik.

Advokat Vladimir Gajić takođe smatra da je jedini način da se tabloidnim lažima stane na put da sud počne da određuje visoke iznose naknade štete.

– Kada bi tabloide ozbiljno koštao način na koji kleveću i blate ljude, dobro bi razmislili pre nego što bi se na to odlučili. Ovako, sudovi dosuđuju naknade od po 1.000-2.000 evra, što tabloid zaradi za nekoliko sati prodaje novina u jednom danu. Sud bi dakle mogao da stane na put tabloidima. A što se tiče zabrane suda u Ćosićevom slučaju, Kurir može i da je prekrši. Šta će da radi sud? Da ih kazni sa 50.000 dinara – pita Gajić. Naš sagovornik dodaje da je zastupao Biljanu Lukić protiv portala Informer, jer su je klevetali da podržava pedofile, ubice i silovatelje. Sud je, podseća, dosudio 70.000 dinara naknadu štete.

– To je bizarno, sud na taj način povlađuje stilu tabloida, zaključuje Gajić.

U Kuriru bez komentara

Odgovornog urednika Kurira Rajka Nedića pozvali smo da prokomentariše odluku Višeg suda, odnosno zabranu da ubuduće vređaju Jugoslava Ćosića, ali nas je on uputio na piarku Adria media grupe Irenu Petrović. Do zaključenja ovog broja, ostali smo i bez njenog komentara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi