Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  УНС се прикључио акцији обнове Врањског позоришта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

УНС се прикључио акцији обнове Врањског позоришта

Удружење новинара Србије (УНС) прикључило се акцији обнове зграде врањског позоришта „Бора Станковић” која је изгорела у подметнутом пожару 2. јула ове године.

Зграда врањског позоришта стара 120 година, била је једна од најстаријих здања културе и традиције Врања и југа Србије, а врањско позориште институција која се сврстала у ред српских културних вредности. Прва позоришна представа одиграна је 30. јануара 1896. године. Био је то Његошев „Горски вијенац”, који је режирао Радоје Домановић, тадашњи професор врањске гимназије.

Зграду позоришта, саграђену 1892. године, Врању је даровао трговац, добротвор и тадашњи председник општине, Јанча Јовановић Балџија.

За нову зграду позоришта потребно је 200 милиона динара, а прикупљено је око 600.000 динара.

До сада се акцији прикључио велики број уметника, а неки од њих су глумци Раде Шербеџија и Љубомир Бандовић, редитељ Југ Радивојевић и његова сестра глумица и редитељка Ана Радивојевић-Здравковић, као и доајен врањске песме Чедомир Марковић.

Већ 30 година Позориште успешно организује манифестацију "Борини позоришни дани", на којима је до сада приказано више од 400 представа, а учествовала су бројна позоришта из наше земље и иностранства. Највећи успех у досадашњој историји остварило је на VIII међународном фестивалу "Златни витез" у Москви 2010. године на којем је представа "Павиљон бр.6" награђена Сребрним витезом за представу у целини и Златним витезом за најбољу мушку улогу (Небојша Дугалић за улогу доктора Рагина).

УНС позива медије, колеге новинаре и људе добре воље да се прикључе акцији обнове позоришта "Бора Станковић" из Врања донацијом на динарски рачун 840-2696741-93 или девизни 01-504105-100000322-000000-0000 (ИБАН код: РС35908504105000032221).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси