Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  УНС предао писмо за премијера Виктора Орбана Амбасади Мађарске у Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Извор: УНС

УНС предао писмо за премијера Виктора Орбана Амбасади Мађарске у Београду

Удружење новинара Србије предало је данас Амбасади Мађарске у Београду писмо за мађарског премијера Виктора Орбана, у ком се тражи да иницира истрагу о полицијском пребијању шесторо новинара и медијских радника који су извештавали о избегличкој кризи у септембру прошле године.

У писму које су потписали челници Европског центра за новинарске и медијске слободе и председница УНС-а Љиљана Смајловић подсећа се да су 16. септембра 2015. године мађарска интервентна полиција и специјалне антитерористичке јединице ТЕК, напали новинаре и медијске раднике, међу којима је била и трочлана екипа РТС-а.

У писму се истиче да је запањујуће да овај озбиљан инцидент није уопште истражен од стране надлежних у Мађарској, која је чланица Европске Уније.

“Позивамо Вас да иницирате темељну истрагу напада и привођење правди одговорних за кршење слободе медија и нарушавање личног интегритета нападнутих медијских радника”, стоји у писму које су данас у склопу акције коју је иницирао Европски центар за новинарске и медијске слободе, европске новинарске и медијске организације доставиле дипломатско-конзуларним представништвима Мађарске у својим земљама.

“Страни медијски радници су нападнути по дану, без икаквог претходног упозорења, док су радили свој посао праћења догађаја на граници. Они су имали видљиве ознаке, новинарску опрему и према сведочењима жртава полиција није престала да их батина чак ни након што су учинили јасним да су из медија”, наводи се у писму Орбану.

“Као Европски центар за новинарске и медијске слободе сматрамо неприхватљивим да Ваша Влада, уместо да истражи напад на иностране новинаре, објави да је полицијска акција била законита и професионално изведена и чак почне да криви жртве због неодговорности за ненапуштање територије на којој је полиција користила принудне мере”, стоји даље у писму.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић изјавила је поводом акције #mediafreedomHungary да се радило о нападу на новинаре као на доносиоце нежељене поруке.

“Неопростиво је насиље мађарских полицајаца према новинарима чија је једина кривица у томе сто су покушали да известе шта се догађа избеглицама на мађарском граничном прелазу. Био је то класични напад на доносиоца нежељене поруке. Јована Ђуровиц и њене колеге са РТС-а уверљиво су посведочили да су мађарске полицајце благовремено на мађарском језику упозорили да су репортери на радном задатку, па су ипак изударани”, навела је председница УНС-а и чланица Извршног одбора Европског центра за новинарске и медијске слободе.

Како је писао РТС на дан инцидента, мађарски полицајци су сниматеља Владана Хаџи Мијаиловића бацили на зид и ударали пендреком по глави и леђима, а затим су му сломили камеру. На исти начин претучен је и сниматељ тона Мирослав Ђурашиновић, којем су сломили пецаљку за снимање звука. Репортерки Јовани Ђуровић је приликом напада полиције на новинаре повређена рука.

У овом инциденту повређени су и Тимеа Бек, словачка новинарка, Јачек Тачик, пољски новинар и Ворен Ричардсон, фоторепортер из Аустралије који је освојио награду за најбољу фотографију за 2015. годину на конкурсу World Press Photo, коју је начинио баш на српско-мађарском прелазу пратећи дешавања са избеглицама. Ово троје новинара полиција је ухапсила и привела, да би их касније ослободила без подизања икаквих тужби.

14. април 2016. године

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси