Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Уз Србију и УНС још десет европских земаља у акцији #MediafreedomHungary
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Извор: УНС

Уз Србију и УНС још десет европских земаља у акцији #MediafreedomHungary

Заједно са Удружењем новинара Србије у јучерашњој акцији #MediafreedomHungary, коју је покренуо Европски центар за новинарске и медијске слободе из Лајпцига, учествовали су представници новинарских организација из Данске, Румуније, Бугарске, Шведске, Италије, Немачке, Норвешке, Велике Британије, Мађарске и Грчке.

Заједно са Удружењем новинара Србије у јучерашњој акцији #MediafreedomHungary, коју је покренуо Европски центар за новинарске и медијске слободе из Лајпцига, учествовали су  представници новинарских организација из Данске, Румуније, Бугарске, Шведске, Италије, Немачке, Норвешке, Велике Британије, Мађарске и Грчке.

Акција је подразумевала да свако у својој земљи преда писмо за мађарског премијера Виктора Орбана у ком се тражи да хитно иницира истрагу о пребијању новинара, сниматеља и фоторепортра на мађарско-српској граници у септембру прошле године.

Представници европских новинарских и медијских организација писмо на мађарском и енглеском језику предали су у амбасадама и конзулатима Мађарске у својим земљама.

Свако ко је уручио писмо поставио је фотографију или видео на друштвеним мрежама уз назнаку да се ради о акцији #MediafreedomHungary.

Подсећамо, шесторо медијских радника из Србије, Словачке, Пољске и Аустралије, повређено је док су 16. септембра прошле године извештавали о избегличкој кризи са граничног прелаза Реске - Хоргош 2. Упркос видљивим ознакама да се ради о новинарским екипама, њих је претукла мађарска интервентна полиција, уништила опрему, а троје њих ухапсила и задржала у притвору да би их касније пустила без покретања поступака.

Како је писао РТС на дан инцидента, мађарски полицајци су сниматеља Владана Хаџи Мијаиловића бацили на зид и ударали пендреком по глави и леђима, а затим су му сломили камеру. На исти начин претучен је и сниматељ тона Мирослав Ђурашиновић, којем су сломили пецаљку за снимање звука. Док је репортерки Јовани Ђуровић приликом напада полиције  повређена рука.

Европски центар за новинарске и медијске слободе, чији је један од оснивача Европска федерација новинара, установио је комисију за утврђивање чињеница у вези са овим нападом и утврдио да упркос озбиљности, случај нису истражили мађарски надлежни органи, нити се дошло до одговорних. Стога је овај Центар иницирао директно обраћање премијеру Виктору Орбану од ког се тражи да надлежни утврде одговорност за пребијање и хапшење новинара на радном задатку.

УНС се прикључило акцији и предао Амбасади Мађарске у Београду писмо за мађарског премијера Виктора Орбана.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић изјавила је поводом акције да се радило о нападу на новинаре као на доносиоце нежељене поруке.

“Неопростиво је насиље мађарских полицајаца према новинарима чија је једина кривица у томе сто су покушали да известе шта се догађа избеглицама на мађарском граничном прелазу. Био је то класични напад на доносиоца нежељене поруке. Јована Ђуровић и њене колеге са РТС-а уверљиво су посведочили да су мађарске полицајце благовремено на мађарском језику упозорили да су репортери на радном задатку, па су ипак изударани”, навела је председница УНС-а и чланица Извршног одбора Европског центра за новинарске и медијске слободе.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси