Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Нови број „Чуперка“, ревије младих Косовског Поморавља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

15. 07. 2022.

Аутор: М. Стојановић Извор: УНС

Нови број „Чуперка“, ревије младих Косовског Поморавља

Ученици Основне школе „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици за лист „Чуперак“ креирали су садржај прожет необичним податцима и занимљивостима из њиховог школског живота и опробали се у писању прича и песама о породици, пријатељима, љубави и лепоти свега што их окружује.

По мотом „Победник“, 27. број часописа успео је да, поред свих тешкоћа изазваних пандемијом вируса корона и паузе у штампању овог листа 2021. године, прикупи лирске записе, приче, анегдоте и цртеже које су створили и пренели ученици ове школе уз помоћ својих наставника.

У рубрикама „Чуперка“ место су нашле вести из школе, као и вести о хуманитарним подухватима и инвестицијама на Косову и Метохији, које су написали наставници.

У одељку „мала галерија“ приказане су слике које су насликали ученици ове школе.

 О екстремним спортовима, природним богатствима наше планете и занимљивостима попут податка о томе зашто коале спавају 20 сати дневно, ученици и наставници су писали у рубрици „Зашто-зато“. Косовска Каменица је представљена као чувар српске традиције, а о томе сведоче текстови о изради женских рукотворина, уметничких предмета и густој мрежи средњовековне црквене баштине, објављени у овом броју часописа.

Прича „Гавран“, теолога и књижевника Слободана Костића, преминулог 2012. године, објављена је у знак сећања на њега у рубрици „Писци за децу“.

„Е, овај гавран је унук оног врана-гаврана из Косовског боја. Тај стари гавран је ишао са честитим Царем Лазаром, нашим светим кнезом, у бој на Косово. Он је одлетео из прилепачке шуме, изнад Прилепца, где је на једном дубу, изнад Манастира Светог Спиридона живео“, писао је Костић.

Осим ове, објављене су и приче о Светом Јовану Владимиру, намењене омладини, и приче из Старог и Новог Завета.

У најновијем броју чуперка су и омиљена народна предања најстаријих мештана Косовске Каменице, као и веровања и анегдоте везане за овај крај.

Овај број часописа штампан је под покровитељством Министарства културе и информисања и Института за дечију књижевност.

Часопис „Чуперак“ сваке године издаје Српски културни клуб СербиКа у Гњилану, а инструктор и главни и одговорни уредник за овај број био је Ратко Стоиљковић. Тираж износи 1000 примерака, а ИССН је 1820-8185.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси