Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

21. 02. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

In vino secretum

Неко je 14. фебруара славиo љубав, неко виноградарство, а новинар и члан Удружења новинара Србије (УНС) Драго Вулиновић je у збиркама прича „Тајне вина“ и „Савршени виноделац“ славиo љубав према вину. Записе о справљању вина које је Захарија Орфелин забележио на славеносрпском, а Прокопије Болић на старословенском језику, Вулиновић је приредио и сврстао у ове две књиге.

Са старим називима сорти винове лозе, упутствима за виноделије и врстама вина, обе збирке прича представљају мале водиче за виноградарство. Попут дуго чуваних рецепата за јела који су у куварима угледали светлост дана, тајне вина откривене су у књизи Захарије Орфелина „Искусни подрумар“, коју је са славеносрпског уз помоћ колега Вулиновић превео и обрадио.

Зашто је шпанско вино најславније, а шампањско слађе и пријатније од осталих приказују редови прича у „Тајнама вина“. Место у збирци узимају теорије и лични утисци, али се у причама, баш као у вину, крије и понека истина.

Осим аутора чувеног Слабеносрпског магазина, о вину је писао и архимандрит манастира Раковац Прокопије Болић. О првом месту на Фрушкој гори где је винова лоза засађена и могућој штети за винограде најпре је на старословенском у 19. веку писао Биолић, а затим је превео Стефан Делић и приредио Драго Вулиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси