Насловна  |  Актуелно  |  Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима  |  Патријарх благословио акцију Курира: Заједно да се одужимо нашим славним прецима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

06. 10. 2016.

Извор: www.kurir.rs

Патријарх благословио акцију Курира: Заједно да се одужимо нашим славним прецима

Његова светост патријарх српски господин Иринеј благословио је јуче акцију Курира и Удружења новинара Србије „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“.

Њоме прикупљамо средства за израду и постављање две бронзане статуе српских војника испред спомен-костурнице где почивају јунаци који су издахнули пошто су пешке прешли Албанију у Првом светском рату.

Поглавар СПЦ је у Патријаршији примио иницијаторку акције Јелену Спасић, која је уредница у Куриру, као и доброчинитеље у пројекту „Стопама наших предака“, који је наш лист медијски подржао - академског уметника Михаила Глигорића Глишу, Јова Чоловића из Бање и председнике општина Стара Пазова и Палилула Ђорђа Радиновића и Александра Јовичића.

Помоћу пројекта „Стопама наших предака“, који спроводи Светосавско звонце СПЦ, већ пету годину заредом талентовани ђаци ишли су на Крф и учили о трагичним и славним данима наше историје, а ове године помагали су израду крајпуташа чувеном Гвозденом пуку, који је Глигорић исклесао од мермера, а чији је донатор Чолаковић.

Посебан акценат стављен је на нашу акцију за довршетак маузолеја по оригиналном пројекту Николаја Краснова, покренуту управо на стогодишњицу од искрцавања српске државе и војске на Крф.

- Лепо је видети да и даље међу нама има оних који посебну пажњу поклањају српској историји и помажу да се сви заједно одужимо славним прецима и завршетком маузолеја на Виду и спомеником Гвозденом пуку. Такође, врло је важно децу учити о нашој славној историји јер од њих стварамо добре људе за боље друштво - рекао је патријарх Иринеј.

Јелена Спасић је захвалила Његовој светости на благослову и подсетила да је акција кренула баш на Васкрс, када ју је Његова светост изјавом и подржала, као и да је Курир на исти празник делио својим читаоцима крстиће освештане у Храму Светог Саве. Она је казала да Курир жели опет да спроведе сличну акцију, за шта ће тражити благослов Његове светости. Такође, Спасићева је захвалила и што је Црква Светог кнеза Лазара из Сиднеја прикупила донацију за израду бронзаних војника.

Поглавар СПЦ поздравио је и иницијативу Курира да Јанис Јанулис, сељак с Крфа који је помогао Србима и потомцима оставио завет да не ору њиву где је било гробље наших јунака, коначно добије улицу у Београду.

Донирајте средства

ЗАВРШИМО МАУЗОЛЕЈ НА ВИДУ

УНС је, као организатор акције, отворио рачуне у UniCredit банци:

динарски 170-0030003646031-73

девизни РС35170003000364603076 (за девизне уплате погледати упутство на www.uns.rs)

Прималац: Удружење новинара Србије, Ресавска 28, Београд
Сврха плаћања: Донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо
СМС акција је активна у Србији - упиши 180 и пошаљи на 3030 (цена поруке 100 динара) и у Швајцарској - упиши хуман180 и пошаљи на 455 (цена 10 CHF).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси