Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Шабан Бериша условно кажњен за рушење плоче Славују и Перенићу, етнички мотиви изостављени из пресуде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

09. 07. 2019.

Извор: УНС

Шабан Бериша условно кажњен за рушење плоче Славују и Перенићу, етнички мотиви изостављени из пресуде

Основни суд у Ђаковици изрекао је условну казну од три месеца затвора и новчану у износу од 200 евра Шабану Бериши (47), који је признао да је 30. јануара 2019. године багером ишчупао плочу отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу на путу Велика Хоча – Зочиште, у општини Ораховац.

Условна казна се неће извршити уколико у периоду од годину дана оптужени Бериша не почини друго кривично дело, наводи косовски портал на албанском језику „Заклетва правди“.

Како пише овај портал, Основно тужилаштво у Ђаковици је подигло оптужницу 19. фебруара ове године против Шабана Берише, стављајући му на терет кривично дело „уништавање и оштећење имовине“, из члана 333, тачка 3 став 1 Кривичног закона Косова.

Према оптужници, Бериша је 2. фебруара ове године уништио или учинио бескорисном туђу имовину, јер је багером оштетио обележје двојици српских новинара који су нестали, уклонио и оставио га двадесетак метара даље од места на којем је било постављено.

Међутим, у полицијском извештају, у који је УНС имао увид, наводи се да је уклањање плоче „етнички мотивисано“, да је плоча намерно уклоњена и бачена од места где је постављена за шта је Кривичним законом Косова прописана затворска казна у трајању до три године.

У члану 333 тачка 4 став један овог закона наводи се да се „починилац кривичног дела кажњава затвором до три године“ уколико је извршено „због предрасуда према националности, језику, верском убеђењу…”.

Пресуда је изречена, али још увек није достављена, па је нејасно да ли је тужилаштво одустало од квалификације кривичног дела као етнички мотивисаног, иако је окривљени потврдио да је то био разлог да сруши плочу или је суд одбацио такву квалификацију.

Подсетимо, колеге из УНС-а, као и чланови породица су у мају ове године осми пут поставили обележје на којем на српском и албанском језику пише “Овде су 21.8.1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић - тражимо их”. Први пут је пронађен починилац овог вандализма.

Новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима  добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

Како је УНС у свом истраживању сазнао, тадашњи уредник Радио Приштине и руководилац Медија центра у Приштини Миливоје Мики Михајловић на дан нестанка Перенића и Славуја видео је извештај Војске Југославије о прислушкивању ОВК у ком је било забележено: "Два пакета су донесена до Беле Цркве" (насеље у Ораховцу). Како је рекао УНС-у, тамо је одмах послао новинара Њујорк Тајмса Мајка О’Конора.

„Када се вратио питао ме је за серијски број њиховог диктафона. Знао сам број, јер сам га лично купио. Видео је ’сони’ који су Ранко и Ђуро понели на терен.  О’Конор је видео и плаву Заставу 128 и у њој је био диктафон. Питао је команданте ОВК где су људи из аутомобила, а они су одговорили да не знају ништа, да су све тако затекли“, рекао је УНС-у Михајловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси