Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Сведок сарадник изнео детаље, 150.000 евра за убиство новинарке у Црној Гори
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

11. 12. 2020.

Аутор: Вијести Извор: РТС

Сведок сарадник изнео детаље, 150.000 евра за убиство новинарке у Црној Гори

Сведок сарадник у предмету против криминалне групе, у којој су 23 особе окривљене за планирање и извршење више тешких кривичних дела, у свом исказу пред специјалном тужитељком изнео је детаље како је и због чега планиран атентат на новинарку Оливеру Лакић, пише "Дан".

Све се, према сведочењу Б. П. дешавало у мају ове године, иза зидина спушког затвора. У оптужници, у коју је Дан имао увид, наведена су сва имена окривљених, али тај лист истиче да због поштовања презумпције невиности дају иницијале.

Сведок у казивању наводи да му је за, како је рекао, "мицање" Лакићеве нуђено од 150.000 до 200.000 евра. Покушали су да га врбују у затвору.

"Свједок сарадник говори о детаљима и разговорима који су се десили за вријеме његовог боравка у Ф одјељењу затвора током издржавања казне. Наводи се да је једном приликом у његову собу, 1. или 2. маја 2020. године, дошао окривљени Б. Ф. питајући га познаје ли Оливеру Лакић. Свједок сарадник наводи да је то питање повезао са причом коју му је раније у Истражном затвору за исту особу испричао В. Б.", наводи се у оптужници.

Сведок сарадник је поменутом одговорио да не зна о коме се ради.

"На то му је, како сам наводи окривљени, Б. Ф. одговорио то је жена, зло од жене, она је умијешана у нашу групу, наше људе, она зна нешто. Наводи да му окривљени Б. Ф. није рекао шта Оливера Лакић зна, нити да ли ју је пратио или било шта друго, али да га је послије тога питао: 'П., знамо да ћеш добити трећину казне, шта би ти тражио у накнаду да извршиш убиство Оље Лакић?' Одговорио је да има човјека који га организује, који је иза њега и да не жели да ради било шта иза његових леђа, казавши му: 'Јави се њему'", пише у оптужном акту.

Наводи да се због његових одговора Б. Ф. видно изнервирао и изашао из ћелије.

"Након овог разговора, по казивању свједока сарaдника, Б. П. 5. или 6. маја у његову собу долази да разговара са њим окривљени Г. Р. који га је питао како је, како се осјећа и започиње причу: 'П.... много си добар момак, немој да мислиш да немам људе, али бих ти понудио један посао'. Свједок наводи да он у том тренутку не зна да ли је Г. Р. претходно Б. Ф. испричао за њихов ранији разговор и није му јасно да ли је Г. Р. претходно послао окривљеног Б. Ф. да чује његово мишљење и да га процијени", истиче се у оптужном акту.

"Тада га, по казивању свједока, окривљени Г. Р. пита: 'За колико пара радиш убиство?' На шта му је свједок одговорио за обично убиство кило кокаина и 50.000 евра и вријеме да упозна локацију, добије информације о особи која је мета. На то му је Г. Р. рекао: 'Дао бих ти 150.000 евра кеша, а и да ми тражиш и 200.000, да ми завршиш ово, само да ми је макнеш', мислећи на Оливеру Лакић" наводи се у документацији тужилаштва.

Сведок га је питао зашто баш њему нуди тај посао, када му је претходно рекао да има људе за то. Услиједио је одговор Г. Р.: "П...., она зна нешто што не треба да зна".

Г. Р. је потом питао коме треба да се јави да би га ангажовао. Сведок сарадник је рекао да на ту понуду не може одговорити без знања Ј. М.

Окривљени Г. Р. је након овог разговора отишао по крипту, вратили су се у собу и након што је добио контакт Ј. М. почео се дописивати са њим.

Окривљени Ј. М. је када је примио код са крипте окривљеног Г. Р. питао: "Ко сте" и овај му је објаснио.... Ј. М. га је питао поруком: "Је ли мој брат опет нешто з....? Зашто ми се јављате?", а Г. Р. је одговорио: "Нудим му посао 150.000 и то најлакши, а он неће да пристане без твог знања", тврдио је сведок сарадник.

Сведок сарадник није знао шта се после дешавало, пише Дан.

Иако се исказ овог сведока о планирању атентата на Оливеру Лакић нашао у оптужници против ове криминалне групе која се терети за друга кривична дела, не наводе се детаљи како је спречен овај злочиначки наум, као ни да ли су процесуирани сви актери.

Све ово се дешавало након рањавања и првог покушаја убиства Лакићеве.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси