Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД: Ако не престане правосудна агресија на новинаре и медије новинари иду у просвједе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 05. 2021.

Аутор: Ивица Буљан Извор: ХНД

ХНД: Ако не престане правосудна агресија на новинаре и медије новинари иду у просвједе

На снази је правосудна агресија на новинаре и медије и ако се настави овај системски прогон организират ћемо велики новинарски просвјед како бисмо указали на ово за новинарство неподношљиво стање, казао је предсједник Хрватског новинарског друштва Хрвоје Зовко на тисковној конференцији у Новинарском дому на којој се јавност упозорило на нови вал судских пресуда против медија и новинара те најаве серија нових тужби с траженим високим одштетним захтјевима.

Зовко је такођер рекао како су неко вријеме трендови били повољни када су у питању судски поступци против новинара, али да је с новим  тужбама тај тренд поново изокренут те да ту агресију прогон потичу управо суци попут најновије тужбе предсједника Жупанијског суда у Осијеку Звонка Врбана, који је портал Телеграм.хр и њихова новинар Драгу Хедла тужио за пет текстова те тражи енормну одштету од 100 тисућа еура.

Главна уредница Телеграма Јелена Валентић истакнула је како су прије тужбе примили једно крајње непримјерено писмо у којем судац Врбан тражи одштету за претрпљене боли у износу од 100 тисућа еура те пријети да ако то не плате у року од тједна дана  тужбом. - Наравно да за све оно о чему је колега Хедл о имовини Звонка Врбана писао имамо поткрепљено с чињеницама и аргументима. Сам Врбан се никад није одазвао на разговор премда га је наш новинар у више наврата звао да изнесе своју верзију, казала је Валентић и додала како се у редакцији немају чега бојати, премда није угодно, јер тражени износ којим се пријети био би проблем за пуно већу редакцију и медијску кућу од Телеграма. Валентић је такођер споменула и да се у хрватском судству не примјењују пресуде суда у Страсбоургу, који је оборио управо неколико тужби за одштету, али оне с не имплементирају и не улазе у домаћу судску праксу.

Зовко је изразио жаљење и споменуо  неке недавне пресуде којима су суци добили спорове против новинара и медија попут пресуде загребачког Жупанијски суда који је поништио неправомоћну ослобађајућу пресуду за уредницу портала Трис Даворку Блажевић у спору који је покренула суткиња Врховног суда Сенка Кларић Барановић с одштетним захтјевом од 150.000 куна те  свјеже неправомоћне пресуде против потпредсједника ХНД-а Горана Газдека којег је тужила саборска заступница СДП-а Романа Николић. У Задру је у тијеку поступак који против Индеx-а води задарски  судац Иван Марковић и тражи 99 тисућа куна одштете. - Душевне боли су, као што видимо, у Хрватској уносан бизнис и најбоље се лијече високим одштетним захтјевима, с великом дозом ироније казао је Зовко те је казао како не мисли да се ово односи на све суце, јер већина ради свој посао добро и квалитетно, али неки од њих суставно прогоне новинаре те се упитао се зашто Врбан није тужио и Здравка Мамића, него само Хедла и Телеграм.

Потпредсједник ХНД-а Бранко Мијић осврнуо се и на реакцију и осуду чина спуштања зракоплова у Бјелорусији  и хапшење новинара Романа Проташевича, од стране премијера Пленковића, који је то назвао незапамћеним чином. – Но то је лицемјерје не само премијера Пленковића него и других дужносника у ЕУ, који 2013., нису реагирали због спуштања зракоплова Ева Моралеса  под сумњом да се у њему налази звиждач Едwард Сноwден. – Но то је само један шири дио приче, а овдје смо прије свега због тога што је циљ ових најновијих тужби из новинарства макнути велико новинара Драгу Хедла и портал Телеграм.хр, као једну од ријетких оаза слободног новинарства. Против Хедла су давно ишли калашњиковима и другим оружјем  а сада га покушавају сломити софистициранијим методама, али неће проћи и стајемо до краја у заштиту новинарства и својих колега, казао је Мијић и додао као предсједник Жупанијског суда у Осијеку зна судску праксу да на судовима доносе пресуде у корист својих колега. – Ради се о знатним новчаним средствима о треба рећи да су ти суци у сукобу интереса. Хрватско правосуђе криминализира медије и од премијера Пленковића тражимо заштиту за новинаре и медије, јер је ово убитачно за медијски простор, наводи Мијић и додаје како је ово системска грашка у нашем правосуђу и Пленковић се не може извлачити на тродиобу власти. Мијић је подсјетио и на негативно извјешће Фреедом Хоусеа о медијским слободама у Хрватској , али на случај предсједника ХНД-а Хрвоја Зовка, који је други пут добио отказ на ХРТ-у.

Зовко је истакнуо да ова пракса тужакање новинара и медија за крајњи циљ има финацијско уништавање медија и увођење аутоцензуре, због чега ће посљеднице осјетити не само новинари и медији него и цијело друштво. На крају је позвао и представнике ХРТ-а да дођу у ХНД и преузму срамотну награду, којом је од стране ЦАСЕ цоалитион, удружење невладиних организација диљем Еуропе, ХРТ проглашен највећим еуропским овисником о тужбама против новинара. - Честитам 'сивој еминенцији' ХРТ-а Миславу Стипићу, главном равнатељу Казимиру Бачићу и шефици правне службе Ивани Орешковић Ашоња, те их позивам да дођу и преузму награду коју су заслужено добили, казао је Зовко устврдивши како би они, да живимо у нормалној држави, били експресно смијењени.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси