Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Изложбом одали почаст страдалим новинарима деведесетих година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

15. 12. 2021.

Аутор: balkans.aljazeera.net Извор: balkans.aljazeera.net

Изложбом одали почаст страдалим новинарима деведесетих година

Током ратова деведесетих на простору некадашње Југославије погинуло је 155 страних и домаћих медијских радника.

‘Хрватски фотограф убијен правећи посљедњи снимак’, ‘Новинарски тим убијен дан након завршетка рата на Косову’, ‘Смрт британског фотографа на првој линији оставља питање без одговора’, неки су од наслова са БИРН-ове изложбе панела која је посвећена убијеним новинарима и медијским радницима током деведесетих година.

Изложба Балканске истраживачке мреже под називом ‘Last Despatches’ отворена је у сарајевској улици Ферхадија, у просторијама које ће од сљедеће године бити БИРН-ов регионални музеј – Репортерска кућа, посвећена новинарима и медијским питањима, ратовима у бившој Југославији и изазовима савременог новинарства.

На отварању је истакнуто да је погинуло 155 медијских радника, страних и домаћих који су убијени док су се јављали с линија фронта, на улицама, али и у редакцијама. Такођер, наглашено је да је расвијетљен само један случај убиства.

‘Живот за елементарно правило новинарства’

Извршни директор БИРН-а БиХ Денис Џидић је казао да је ова изложба њихов пројект којим одају почаст трагично страдалим колегама, медијским радницима.

“Важно је подсјећати на значај неовисног новинарства, одати почаст људима који су изгубили живот за оно што је елементарно правило новинарства, истина”, навео је Џидић, а преноси Фена.

У оквиру отварања изложбе представљана је и истоимена књига, а уредник БИРН-а Метју Колин казао је да су на пројекту почели радити прије три године како би дошли до породица и пријатеља новинара који су убијени.

“Сазнање зашто и како су убијени наш је чин комеморације”, поручио је Колин.

Изложба ‘Last Despatches’ бит ће отворена до 19. децембра, у улици Ферхадија 10 у Сарајеву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси