Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  "Пунољетство убиства Душка Јовановића црна мрља ЦГ"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

27. 05. 2022.

Аутор: rtcg.me Извор: rtcg.me

"Пунољетство убиства Душка Јовановића црна мрља ЦГ"

Центар за грађанско образовање (ЦГО) позвао је надлежне, а посебно Тужилаштво и новог главног специјалног тужиоца, да своју посвећеност докажу на расвјетљавању убиства Душка Јовановића, без чега, како су оцијенили, "не може бити ни суштинског напретка у успостављању владавине права у Црној Гори"

"Ни пуних 18 година од убиства директора и главног и одговорног уредника дневног листа 'Дан', Душка Јовановића, надлежне институције нијесу дале адекватан одговор о свим починиоцима, али и налогодавцима овог гнусног злочина", подсјећа координатор за развој ЦГО Дамир Никочевић. 

Истиче како је спирала насиља над новинарима драматично почела те 2004. године.

"А ни након 18 година, новинари не могу слободно и безбједно обављати свој посао. Иако је тренд напада на новинаре у 2022. мањи у односу на 2021. годину, надлежни органи не приступају на систематичан начин осигурању заштите слободе медија, а самим тим и ни подршци развоју медијског плурализма", истакао је он.

Нерасвјетљавањем тог злочина се, упозорава, оставља простор за евентуалне будуће радње против слободне ријечи.

"На то опомињу и бројни домаћи и међународни извјештаји, који случај Душка Јовановића континуирано држе у фокусу анализе медијске сфере у Црној Гори. ЦГО подсјећа и на прошлогодишње налазе истраживања 'Како грађани и грађанке виде медије у Црној Гори?' које је показало да велики проценат грађана – 38.5% сматра да су новинари и имовина медија у Црној Гори угрожени", подсјећа Никочевић.

У Црној Гори се, указује Никочевић, и данас "тешко уважава чињеница да новинари представљају глас јавности, као и да чине тзв. четврту грану власти чија је улога преиспитивање одлука изабраних представника, а све у јавном интересу".

"Ипак, охрабрује одлука Скупштине Црне Горе, од децембра 2021. године, да усвоји измјене Кривичног законика тако што је прописана јача кривичноправна заштита новинара. То може допринијети јачању безбједности медијских посленика, али и смањивању аутоцензуре која је, такође, значајно утицала на пад квалитета извјештавања", казао је Никочевић.

Стога из ЦГО-а позивају Владу Црне Горе и Тужилаштво да уложе максималан напор у разрјешавање овог убиства, али и свих случајева напада на новинаре и имовину медија, "јер без тога нема напретка у демократској консолидацији друштва, нити у процесу европских интеграција Црне Горе".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси